Stari nišani u naselju Potkleče u Općini Zavidovići

Dešavanja

Prema nekim toponimima kao i pisanim i materijalnim tragovima na ovom području je osim osmanskog perioda primjetna i srednjovjekovna aktivnost. Potkleče kao naseljeno mjesto spominje se u popisu stanovništva iz 1565. i 1604. godine.

Osmanski period u Potkleču je jasno vidljiv po starim nišanima koji potiču iz prve polovine 18. stoljeća kao i iz 19. stoljeća. Iako postoje neki pisani tragovi o ovom području malo je radova koji se detaljno bave nekim aspektima ovog naseljenog mjesta. Prije nekoliko dana pojavio se istraživački rad autora Nihada Klinčevića koji je izazvao pažnju javnosti gdje je obuhvaćeno istraživanje ovog zavidovićkog naselja u nekoliko historijskih perioda. Na ovom mjestu se posebno stavio fokus na stare nišane u Potkleču.

Na mezarju u Potkleču iz osmanskog perioda do danas su se očuvali muški i ženski nišani. Od muških nišana sa turbanom tu se sreću nišani uglednih osoba (nišani trgovaca i zemljoposjednika). Zatim se tu nalaze esnafski nišani (nišani zanatlija), kao i jedan veoma vrijedan ulemanski nišan sa čatal turbanom. Osim nišana sa turbanom u Potkleču postoje ostaci muških nišana sa (kauk) kapom. U potklečkom mezarju postoje neki vrijedni nišani među kojima se ističe jedan ulemanski nišan sa čatal tubanom.

Ulemanski nišan sa čatal turbanom ili turbanom na pero obično obilježava mezare efendija i učenih ljudi. Nišani sa ovom vrstom turbana nazivaju se još i hodžinskim ili ilmijanskim nišanima. Na ovom ulemanskom nišanu iz Potkleča postoji vidljiv tarih (natpis) iz kojeg je moguće saznati ime i prezime umrle osobe kao i tačnu godinu.

Latinična transkripcija teksta sa nišana glasi:

El mehrum vel magfur. Ramiz Handžić. Rahmetullahi alejhi. 1260.

Prijevod teksta glasi:

Od Boga milošću darovan i kojem su oprošteni grijesi. Ramiz Handžić. Allah mu se smilovao. 1260.

Navedena hidžetska 1260. godina odgovara 1844. godini. Prema vrsti ovog nišana koji potiče iz osmanskog perioda, kada se nadkabursko obilježje obavezno moralo izrađivati prema društvenom statusu i stepenu obrazovanja umrle osobe, za rahmetli Ramiza Handžića sa velikom sigurnošću može se reći da je obavljao posao lokalnog imama.

Ovo je bio samo mali dio sadržaja iz ovog pisanog djela. O ostalim vrstama nišana na mazerju u Potkleču više informacija može se dobiti u fotografijama koje se nalaze u ovom članku, ali i preko ulaska na link gdje je dostupan ovaj istraživački rad:

Istraživački rad možete pogledati ovdje.

Zdici.info