Samir Šibonjić: Samo jaka i uspješna privreda može zaustaviti odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine

Intervju

Novi ministar privrede u vladi Zeničko-dobojskog kantona je naš Zavidovićanin Samir Šibonjić. Uspješni privrednik sa dugogodišnjim menadžerskim iskustvom preuzeo je resorno ministarstvo krajem decembra prošle godine.

Tim povodom, portal Zdici.info, iskoristio je priliku za razgovor sa Samirom Šibonjićem, kako bismo iz prve ruke saznali informacije u kakvom stanju se nalazi privreda Zeničko-dobojskog kantona, te kakvi su planovi njegovog ministarstva za unaprijeđenje poslovnog ambijenta.

Fokus nam je bio i na Zavidovićima, pa u nastavku intervjua možete pročitati o čemu smo razgovarali.

Kako ocjenjujete stanje u kojem se trenutno nalazi privreda Zeničko-dobojskog kantona? 

Prije svega želim da se zahvalim Vama na pozivu i svim vašim čitateljima na saradnji i prilici  da vas možemo upoznati sa stanjem u Zeničko-dobojskom kantonu. Privreda u našem  kantonu razvija se i odvija u nekoliko različitih branši i smjerova. Kao osoba koja dolazi iz privrede, na poziciju ministra privrede Zeničko-dobojskog kantona, jako dobro poznajem izazove a i potrebe naših privrednika. Od samog dolaska na čelo Ministarstva za  privredu počeo sam intenzivno raditi na jačanju saradnje sa svim našim privrednicima, stvaranju sinergije i vraćanju međusobnog povjerenja i jačeg povezivanja, sve s ciljem rasta i razvoja privrede Zeničko-dobojskog kantona. Koji god posao da radimo, moramo imati na umu da je privreda motor svakog društva i države, i da samo jaka i uspješna privreda može zaustaviti odlazak  mladih iz Bosne i Hercegovine. Naša privreda je opterećena velikim nametima i moramo se boriti u saradnji sa višim nivoima vlasti, a posebno sa Federalnom vladom da se, ako Bog da, smanje opterećenja na plate radnika. Moramo se svi zalagati da plate u proizvodnji budu preko 1000 KM jer je nedopustivo da radnici koji najviše rade budu najmanje plaćeni. Cilj nam je  pomoći našim privrednicima i njihovim uposlenicima da imaju primanja od kojih će moći dostojanstveno živjeti. Došlo je do poskupljenja svega, od repromaterijala za proizvodnju, transporta, gotovih proizvoda i usluga. Rast inflacije mora ujedno pratiti i rast plata radnika. Mnogi su u potrazi za egzistencijom otišli u susjedne zemlje i zemlje EU.  Ako računamo na njihov povratak, a meni je to jedan od najvećih ciljeva, moramo stvoriti uvjete da bi se oni ako Bog da vratili u Bosnu i Hercegovinu.  Potrebno je omogućiti angažovanje radne snage i radnika za deficitarna zanimanja koja su potrebna za napredak privrede Zeničko-dobojskog kantona.

Šta će biti prioriteti vašeg rada i djelovanja? 

Prioritet našeg djelovanja je  promocija i jačanje privrede Zeničko-dobojskog kantona, s akcentom na nove investicije, jačanje konkurentnosti, ubrzavanje procesa kroz digitalizacuju, jačanje međunarodne saradnje i stvaranje uvjeta i atmosfere za dolazak stranih investitora. Radit ćemo aktivno s našim privrednicima, udruženjima privrednika, razvojnim agencijama, općinama i gradovima na očuvanju postojećih i otvaranju novih radnih mjesta, uređenju postojećih i osnivanju novih industrijskih zona na teritoriji našeg kantona. Veliki  potencijal leži u činjenici da imamo velika prirodna i kulturna bogatstva koja možemo iskoristiti za razvoj turizma, kao jedne od jako bitnih grana privrede. Imamo sve potencijale: lijepo okruženje, zdravu hranu, dobre ljudi koji ovdje žive. Sve su to prednosti za dolazak turista u našu državu. Da bismo ovo ostvarili, potrebno je pokrenuti Turističku zajednicu Zeničko-dobojskog kantona.Također, veliku šansu vidimo i u programu javno-privatnog partnerstva. Naš kanton je među prvima usvojio  zakon o javno- privatnom partnerstvu, međutim još uvijek nije bilo realiziranih projekata. Ovdje ćemo se potruditi da investitorima i javnim partnerima pomognemo da što prije krene ovaj vid saradnje. Također, ogroman potencijal za rast i razvoj vidimo i u kapacitetu koji leži u našoj dijaspori koja je zasigurno spremna investirati u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Samo im trebamo pripremiti dobre projekte.

Šta planirate konkretno uraditi za unapređenje poslovnog ambijenta i privlačenje stranih investicija? 

Strane investicije veliki su benefit i jako su bitne za sva društva u svijetu a za zajednicu kao što smo mi mogu biti u određenom trenutku od presudne važnosti za pokretanje procesa u potpuno novom smjeru. Imamo  pozitivan  primjer investicije Hayat Holdinga i Kastamonu entegre u firmu Natron-Hayat u Maglaju. Dugo  radim u sektoru međunarodne trgovine i poslovanja, imam hvala Bogu veliki broj prijatelja širom svijeta, posebno u Turskoj, govorim strane jezike i uradit ću sve što je u mojoj moći da ako Bog da u toku mandata dovedemo nove investitore u naš kanton. Imamo  veliku šansu sarađivati s firmama iz EU koje se zbog poskupljenja transporta iz Kine i Azije  sve više orijentišu prema novim tržištima. Bosna i Hercegovina je prošle godine izvezla 1 milijardu električne energije. Moje mišljenje je da treba izvoziti gotove proizvode, nastale korištenjem viška električne energije, čime bismo  zasigurno povećali standard života i otvarali nova radna mjesta, prvenstveno s ciljem da naša omladina ostane, radi i gradi našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Potrudit ćemo se da zajedno s lokalnim zajednicama u koje strani investitori ulažu pomognemo što  lakšoj i bržoj realizaciji stranih investicija.

Koje privredne grane imaju najveći potencijal u Zeničko-dobojskom kantonu?

Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton, mi imamo jako bogatu i veliku tradiciju    industrijske proizvodnje i trgovine. Zeničko-dobojski, uz Tuzlanski kanton, jedan je od vodećih kantona u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju industrija. S obzirom na  rudna bogatstva  kojima raspolažemo, tako se razvijala i industrija: metaloprerađivačka, drvna industrija, tekstilna industrija, proizvodnja dijelova za automobile i autoindustrija. Bitno je napomenuti da ponovo prehrambena industrija u našem kantonu iz godine u godinu sve više raste. Imamo velike proizvođače hrane u konditorskoj industriji, kao što su firme iz grupacije AS Holdinga Vispak, mesna industrija nam je takođe u usponu, imamo niz firmi u Visokom koje se bave proizvodnjom mesa, kao i firmu MADI iz Tešnja koja polako ali sigurno postaje lider u regiji u proizvodnji i preradi pilećeg mesa. Naše mineralne vode dobitnici su najvećih svjetskih medalja i nagrada i ujedno su veliko bogatstvo. Uz sve gore nabrojano imamo nove djelatnosti koje u posljednje vrijeme sve više rastu i razvijaju se kao što je IT sektor kojem ćemo posvetiti dodatnu pažnju. Već sam rekao da razvoj turizma nema alternativu. Iskoristiti ćemo našu geografsku poziciju da izvezemo i prodamo što je moguće više naših proizvoda i usluga širom svijeta. Pomoći ćemo našim privrednicima da  više učestvuju na domaćim i međunarodnim sajmovima. Tražimo i naći ćemo nova tržišta za plasman naših proizvoda.

S obzirom da dolazite iz Zavidovića, nekako se u našem gradu očekuje vaša velika podrška pokretanju privrednih djelatnosti. Šta konkretno planirate raditi kada su u pitanju Zavidovići?

Puno putujem i radim. Uvijek sam, gdje god da dođem, s ponosom isticao da sam iz Zavidovića. Oni koji me poznaju, znaju dobro da sam, i dok nisam bio ni na jednoj zvaničnoj funkciji, se uvijek trudio da uradim nešto i dam doprinos za svoj grad i naše Zavidoviće. Kroz razne oblike i vidove saradnje radio sam na promociji našeg grada i svih nas. Naš grad je uspješno predstavljen na mnogim putovanjima, druženjima i posjetama mojim prijateljima van Bosne i Hercegovine koje sam sticao svojim dugogodišnjim radom i iskustvom. Veliki broj naših sugrađana uputio mi je čestitke a mnogi su došli u ministarstvo i lično mi čestitali i zaželjeli sreću i uspjeh u budućem radu. Želio bih istaći da sam na poziciju ministra došao iz realnog sektora, s pozicije menadžera uspješne firme kako bih se stavio na raspolaganje i dao svoj doprinos jačanju privrede. Ne volim pričati o sebi, ali moram reći radi javnosti da sam  radno iskustvo i znanje sticao vani.  U našem gradu pokrenuo sam firmu, u industrijskoj zoni na Ekonomiji, koja se bavi međunarodnim poslovanjem, tako da kroz lični primjer, a sad i s  pozicije koju obavljam pozivam sve naše uspješne Zavidovićane kojih je veliki broj širom svijeta da dođu i investiraju u naš grad. Pozivamo našu Gradsku upravu da sve svoje kapacitete usmjerimo na privlačenje stranih i domaćih investicija, da se okanimo praznih priča i ružnog govora, da se iz Zavidovića šalju poruke ljubavi a ne poruku mržnje i netrpeljivosti prema bilo kome, jer niko neće ući u kuću gdje domaćin viče i svađa se.  Zavidovići imaju veliku šansu da skupa s nama na lokaciji koja je adekvatna i planirana formira novu industrijsku zonu za dolazak novih investitora i to se treba pokrenuti u što kraćem roku. Moramo svi skupa uraditi sve što je u našoj moći da se otvore nova radna mjesta u Zavidovićima. Ujedno koristim priliku da pozovem sve naše zavidovićke privrednike da skupa radimo i surađujemo. Vrata Ministarstva za privredu su vam uvijek otvorena, a moj broj je uvijek na raspolaganju. Posebno želim da se obratim našim mladim privrednicima i da ih pozovem da se skupa borimo za uspjeh njihovih poslovnih ideja.

Iako pitanje Krivaje nije u vašem domenu, da li ćete svojim autoritetom pokušati animirati više instance vlasti kako bi se pitanje Krivaje evo nakon sedam godina konačno riješilo? 

Moje mišljenje je da se što prije mora riješiti problem vezan za imovinu Krivaje i taj prostor staviti u funkciju. Incijativa za rješavanje problema mora ići sa nivoa Grada Zavidovića a mi ćemo maksimalno ispred Ministarstva dati svoj doprinos. Veliki broj investitora dolazilo je i odlazilo iz Zavidovića zbog odgovora da nema adekvatnog mjesta i lokacije za investiciju i izgradnju novih postrojenja. Krivaja i Potlečka polja, kao i dio naselja Dolina su mjesta gdje se može uraditi i napraviti nova industrijska zona. Potrebno je samo da se pokrene inicijativa i ubrza proces. Nedavno, prije nekoliko mjeseci imali smo priliku da proizvođač Krupa Kabine, tj. talijanski investitor Siac Grup, jedan od najvećih europskih proizvođača kabina za teretna vozila, pokrene proizvodnju u našem gradu, ali nažalost ni za tu investiciju nije bilo dovoljno prostora. Mišljenja sam da ne postoji grad u Bosni i Hercegovini i Evropi koji ima u svom centru 500.000 m2 zemljišta za industriju a da ga ne koristi. Zbog toga se svi moraju uključiti i dati svoj doprinos za rješavanje problema.

Na kraju Vaša poruka građanima Zeničko-dobojskog kantona? 

Prije svega, pošto smo na samom početku kalendarske godine svim našim građanima Zeničko-dobojskog kantona i Bosne i Hercegovine želim u ime Ministarstva za  privredu i u svoje lično ime da poželim sve najbolje. Puno zdravlja, sreće i uspjeha. Svim našim privrednicima želim da nam ova poslovna godina bude uspješnija od prethodne, da ostvarimo i prebacimo naše ciljeve. Pozivam sve, bez obzira koji posao da radimo, da se svi skupa maksimalno potrudimo da svoj posao uradimo najbolje što znamo i umijemo,da u svaki posao ugradimo svoju ljubav prema domovini Bosni i Hercegovini. Pozivam naše mlade, našu omladinu da vrijedno rade i trude se da budu bolji od prethodnih generacija, da svi skupa uradimo sve što je u našoj moći da se stanje u našoj domovini Bosni i Hercegovini popravi. Mi nemamo rezervnu domovinu, tako da sve dobro i loše koje uradimo ostaje ovdje skupa s nama. Potrudimo se da u sve promjene i procese krenemo od sebe, jer ako svako od nas od danas odluči da bude  bolji čovjek, da radi dobre stvari, da,  ne samo na utakmici, nego i u trgovini   navijamo za  naše  domaće proizvode i kupujemo ih. Tako možemo dati svoj doprinos jačanju domaće proizvodnje.

Zdici.info