Mladi iz Zavidovića posjetili vjerske objekte u našem gradu i dobili bliži osvrt na važnost izgradnje trajnog mira

Zabava

Foto: PRO-Budućnost/Facebook

Mladi iz Zavidovića su “Danu otvorenih vrata” koji je održan danas u okviru projekta PRO-Budućnost posjetili su vjerske objekte u ovom gradu: Gradsku džamiju, hram Svetog Save i crkvu Svetog Josipa.

Vjerski službenici kroz razgovor mlade su upoznali sa svojim vjerskim objektima i dali im svoj osvrt na važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive sa ciljem uključivanja svih društvenih faktora u procesu vraćanja povjerenja među građankama i građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Sanjam dan kada se u ovoj lijepoj zemlji nećemo čuditi normalnim stvarima kao što je ovo druženje. Nije normalno da se ljubav prema svom iskazuje mržnjom prema drugima. Svaki dijalog je koristan, posebno u ovoj zemlji”, kazao je Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići. Mladima je govorio o vjeri, vjerskim obredima u Islamu, različitostima i sličnostima među religijama.

Nakon posjeta Gradskoj džamiji, mladi su se uputili u hram Svetog Save gdje ih je dočekao mjesni paroh protojerej Zoran Živković koji ih je upoznao sa osnovnim podacima o crkvi i životu pravoslavnih vjernika, s akcentom na poštivanje različitosti.

Važno je da smo upućeni na zajednički život, a da one koji nas žele rastaviti ostavimo po strani. Bog nam je dao sve, pa i bogatstvo različitost, i trebamo to poštovati”, poručio je Živković.

Učesnice i učesnici ”Dana otvorenih vrata” posjetili su i Jevrejsko groblje u Zavidovićima gdje im je o samom groblju i životu Jevreja na području Zavidovića govorio profesor historije Damir Memić.

U Zavidovićima je po popisu iz 1910. godine živjelo 137 Jevreja. Prvi Jevreji u BiH su došli nakon progona iz Španije, a Jevreji koji su živjeli u Zavidovićima došli su u drugom valu u vrijeme Austro-Ugarske i bili su mahom Aškenazi. Doprinijeli su mnogo u životu Zavidovića, bili su ugostitelji, trgovci, ljekari, stomatolozi, pa tako imamo ulicu dr. Pinkasa Bandta…, a 1912. su otvorili i Sinagogu u koju su dolazili i Aškenazi i Sefardi. Nažalost, u ljeto 1941. godine iz Žepačkog sreza u logore je odvedeno 250 Jevreja, od čega njih 170 iz Zavidovića. Nakon Drugog svjetskog rata samo nekoliko porodica je ostalo, uglavnom starijih, porodice se nisu obnovile”, kazao je u kratkom predavanju Damir Memić.

U crkvi Svetog Josipa mlade je dočekao župnik Don Stipo Knežević koji je govorio o životu katoličkih vjernika u Zavidovićima, funkcionisanju Župe, suživotu i životu uopće, a posebno se osvrnuo na odlazak mladih.

Višeod 60 posto mladih želi da napusti našu zemlju misleći da ih negdje tamo čeka sve, ali nije baš tako. Trebamo više poštovati sebe i svoje, ponositi se svojim i poštovati tuđe”, kazao je don Stipo Knežević.

Mladi su nakon “Dana otvorenih vrata” bili puni pozitivnih dojmova i mnogo od njih su po prvi put imali priliku da posjete određenu bogomolju.

Treba da palimo kandilje, svijeće i lampice, samo je bitno da ne bude mrak”, poručila je jedna od učesnica ovog projekta.

„Dan otvorenih vrata“ održan je u organizaciji MRV BiH u okviru projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a koji realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Nansen dijalog centrom Mostar i Međureligijskim vijećem BiH .

A. B./Zdici.info