Zavidovićanka Nerma Vrabac, vokal popularnog benda "Vrane vrane" iz Živinica

Zabava

“Vrane vrane” iz Živinica je heavy metal rock band koji spada u kategoriju veterana, jer su na sceni već 27 godina. Očekivano, postava se mijenjala tokom vremena i danas je čine Nerma Vrabac (vokal), Damir Nišić (solo gitara), Zaim Mušanović (solo i ritam gitara, prateći vokal), Darko Knežević (bas gitara) i Vehid Aljić (bubnjevi). Osvježeni, u novu i obećavajuću dinamičnu fazu kreću s melodičnim ”Lovom na vještice”.

Dvadeset trogodišnja zavidovićanka Nerma Vrabac, srednjoškolsko obrazovanje stiče u Općoj gimnaziji KŠC “Don Bosco” u Žepču.

Kako si saznala za bend? Zašto si izabrala baš bend “Vrane vrane”?

Povremeno sam radila u studiju “Megaton”, gdje me potrefilo da pjevam prateće vokal za jedan od singlova benda “Vrane” (kako se bend tada zvao). Tako smo se povezali, te su me pozvali na audiciju za glavnog vokala.

Odakle ljubav za heavy metal i rock muzikom?

Ljubav prema rock i heavy metal muzici je tu otkako znam za sebe. Uz to sam rasla i odrastala. Iako smatram da ukoliko se ograničim na samo jednu skupinu žanrova, gubim puno kao muzičar. Tako da pored toga što pjevam u heavy metal bendu, veliki sam ljubitelj sve muzike koja čini da se osjećam dobro u tom trenutku.

Zavidovići i rock muzika?

Zavidovići su u svoje vrijeme bili sjedište mnogih, jako kvalitetnih, rock ali i metal bendova (Grupa Buf, Pauk, kasnije Puppets, i sl.). Ponosna sam što nastavljam tu tradiciju kao rock muzičar. A ono što smatram da važi i za danas je to da je ovaj grad rasadnik talenata, samo što nažalost nemamo odgovarajuću podršku od organa odgovornih za razvoj i promociju kulture u našoj opštini – ističe Nerma.

Biografija benda

Prije benda Vrane vrane, postojao je bend imenom Vrane. Bend Vrane osnovan je 1993. godine u Živinicama. Da se osnuje bend Vrane, ideju su dali Damir Nišić (solo gitara) i Vehid Aljić (bubnjevi, prateći vokal). Ubrzo, iste godine, pridružuju im se Salko Butković (vokal) i Aljo Muminović (bass gitara). Godine 1996., bendu Vrane pridružuje se i Zaim Mušanović (solo / ritam gitara, prateći vokal). U tom sastavu bend Vrane nastupa na Trećoj Živiničkoj gitarijadi i osvaja 1. mjesto. Godine 1999., bend Vrane nastupa na velikom Internacinalnom festivalu u Goraždu, zajedno uz Damira Urbana i sarajevsku grupu Punkt, a iste godine nastupa i na festivalu u Višegradu, uz beogradsku grupu Negativ.

Godine 2001., bend Vrane učestvuje i na Heineken Music Festu u Zenici. U to vrijeme, bend Vrane počinje sa snimanjem albuma, prvenca. Snimanje je obavljeno u Studiju GEO, Tuzla. Album je sniman tokom naredne tri godine i završen je 2003. godine. Naziv mu je, “Iz srca“. Uz članove benda Vrane, na albumu se pojavljuju i gosti, a bili su to – Mahir Sarihodžić (klavijature, klavir) i Maja Sar (prateći vokali). Album, “Iz srca“, po izlasku, ostavio je znatnog traga na mnogim top listama BiH. Bend Vrane je radeći na njegovoj promociji nastupao po cijeloj BiH. Izdvajaju se nastupi na motorijadama u Otvorenoj areni, Lukavac, uz bendove – Atomsko sklonište, Brkovi i Cactus Jack. Bend Vrane se specijalizirao za nastupe na raznim motorijadama tako da bilježi gostovanja u organizaciji raznih moto klubova. Izdvajaju se one u Zenici, Tuzli, Gornjoj Tuzli, Gračanici, Lukavcu, Odžaku, Živinicama te na manifestaciji Ljetne večeri u Gračanici i Živinicama.

Period od 2003. do 2011. godine ispunjen je mnogobrojnim nastupima benda Vrane. Nabrajati sve njihove uspjehe u toj fazi rada, uzelo bi mnogo vremena i mnogo prostora.

Godine 2012., bend Vrane pravi koncert na motorijadi MK Black Dragons u Mariboru (Slovenija).
Godine 2015., bend Vrane doživljava male izmjene u članstvu. Priključuje mu se novi vokal – Nedim Zukić. Te godine bend Vrane ponovo svira uz Atomsko sklonište u Otvorenoj areni, Lukavac. Godine 2016., u već više puta pominjanoj Otvorenoj areni, Lukavac, bend Vrane nastupa uz zagrebačku grupu Brkovi.

Godine 2017., bendu Vrane se priključuje i iskusni bass gitarista – Darko Knežević. Te iste godine, bend Vrane uz Cactus Jack (Pančevo, Srbija), nastupa u Otvorenoj areni, Lukavac. Krajem 2017. godine, bend Vrane ulazi u Studio Domavia i snima single “Ranjene godine“, sa tadašnjim vokalom, Nedimom Zukićem.

Godine 2018., bend Vrane konačno pronalazi adekvatan, novi vokal. Pravi je to muzički dragulj. Njeno ime je Nerma Vrabac. U toj, novoj postavi, bend Vrane svojim nastupima ponovo osvaja cijeli region. Tako, maja 2018. godine, bend Vrane opet pravi odličan koncert u Mariboru (Slovenija), o čemu su pozitivne kritike dala tri časopisa iz te oblasti.

Krajem 2019. godine, bend Vrane okreće novi list. Angažuje Dragutina Matoševića kao svog managera, koji je svoju kompetenciju već dokazao radom sa bendovima Southern Storm (Tuzla, BiH), Cactus Jack (Pančevo, Srbija) i No Rules (Tuzla, BiH). U cilju svoje bolje prepoznatljivosti (jer pod imenom Vrane u regionu već djeluje nekoliko bendova), živinički bend Vrane mijenja ime u Vrane vrane. Kao svoje primarne uzore, članovi benda Vrane vrane ističu bendove – Iron Maiden, Deep Purple, Divlje jagode…

Krajem 2020. godine bend Vrane potpisali ugovor sa renomiranom izdavačkom kućom Croatia Records (bivši Jogoton), a u ovom trenutku imamo objavljena tri singla pod njihovim lable-om. Sva tri će se naći na albumu koji planiraju izbaciti ove godine.

Mnoštvo pozitivnih reakcija širom regiona: Bend “Vrane vrane” objavio pjesmu “Lovci na vještice”

Pjesma koja je napisana davno sada je ugledala svjetlo dana. “Lovci na vještice” živiničkog benda “Vrane vrane”, koji se ne bavi ljubavnom tematikom, dopast će se svim ljubiteljima energičnog zvuka.

Zdici.info