Recenzije filmova i serija: Enola Holmes (2020)

Zabava

Književni serijal Misterije Enole Holms autorke Nensi Springer, koja prati avanture mlađe sestre čuvenog detektiva Šerloka Holmsa. Ovo je ekranizacije njene prve knjige koju potpisuju režiser Harry Bradbeer i scenarista Jack Thorne, a ulogu protagonistkinje je dobila beskrajno simpatična Millie Bobby Brown, koju znamo kao Eleven iz serije The Stranger Things. Film je producirao Netflix, a očekuje se da ovo bude početak neke nove franšize.

Radnja je smještena u 1884. godinu, u doba kada je svijet bio na ivici promjena. Ujutro na svoj 16. rođendan Enola se budi otkrivši da je njena majka Eudorija (Helena Bonham Carter) nestala, ostavljajući za sobom čudan asortiman poklona, ali bez očiglednog objašnjenja gdje je otišla ili zašto. Nakon djetinjstva ispunjenog učenjem i druženjem sa majkom u njihovom domu, Enolu njena braća Majkroft (Sam Claflin) i Šerlok (Henry Cavill) šalju u školu za prave mlade dame. Kao što se i očekuje, ona bježi u London kako bi pronašla svoju majku, a tokom putovanja će se uplesti u misteriju oko mladog odbjeglog Markiza Tjuksberija, koga juri plaćeni ubica…

Artur Konan Dojl nikada nije otkrio mnogo o prošlosti ili porodici svog junaka (osim njegovog brata Majkrofta), pa je odsustvo biografskih podataka oduvijek dovodilo do nagađanja kod poštovalaca. Lik Šerloka Holmsa od nedavno ima status javnog dobra, pa se narativna mašta pisaca i filmaša intenzivirala i sigurno je da ćemo u narednom periodu vidjeti nove ideje i adaptacije. Nensi Springer u svom serijalu knjiga za tinejdžere predstavlja ideju u kojoj svjetski poznati detektiv ima sestru tinejdžerku.

Prije nego smo kliknuli plej očekivali smo da Enola Holmes bude gotovo diječiji film, a vizuelna rješenja i probijanje četvrtog zida naše junakinje su na samom početku tako nešto i obećavali. Saznajemo da Enola posjeduje talenat i samopouzdanje da nastavi stazu svog priznatog brata i to jeste zanimljiv koncept. Ideja i uvođenje novog lika je isprepletano sa dvije misterije – potragom za Eudorijom i slučajem odbjeglog aristokrate koji je sličnih godina kao i Enola, a oko koga se stvorila zavjera vezana za njegovo smaknuće prije glasanja o sprovođenju političkih reformi.

Enola Holmes je ekranizacija prve knjige u književnom serijalu za tinejdžere i film koji definitivno nije namijenjen ljubiteljima klasičnog Šerloka Holmsa – vrlo lijepo realizovana koloritna i energična avantura-misterija koja u potpunosti koristi prirodan šarm Mili Bobi Braun.

Zdici.info