Odlazak mladih: Čak 82 posto spremno napustiti BiH

Zabava

Ilustracija - grafika N1 TV

Čak 82 posto mladih željelo je napustiti Bosnu i Hercegovinu krajem prošle i početkom ove godine, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija za ispitivanje javnog mišljenja „Prism Research & Consulting“. Istraživanje je realizirano na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika životne dobi od 18 do 30 godina.

Gorući problemi

Nezaposlenost mladih sigurno je jedan od gorućih ekonomskih i socijalnih problema, a vjerovatno i glavni razlog njihova napuštanja BiH. Glavni cilj mladih u BiH posljednjih godina je pod bilo koju cijenu dočepati se Zapada, a pandemija je situaciju samo pogoršala.

Istraživanje je pokazalo da je pandemija utjecala na 59 posto mladih, od čega je 36 posto istaknulo da su osjetili posljedice na poslu. Čak 70 posto mladih navelo je da je pandemija negativno utjecala na obrazovanje. A više od polovine mladih ima negativnu percepciju života nakon pandemije i smatra da će biti manje prilika za zapošljavanje.

Razlozi koje navode za odlazak povezani su najviše sa zaposlenjem te tako 56 posto ispitanika kao razloge za odlazak navodi bolju plaću, više mogućnosti za zaposlenje, sigurniji posao i mogućnosti za napredovanje u poslu, dok njih 15 posto želi otići u neku drugu zemlju radi kvalitetnijeg života.

Doc. dr. Amer Osmić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu za „Avaz“ je kazao da se suočavamo s odljevom mozgova te da je bh. populacija, koja je u najvitalnijim godinama, najviše pogođena novonastalom situacijom.

Jedina alternativa

– Jedinu alternativu vide u potrazi za sigurnijim okruženjem, najčešće u zemljama zapadne Evrope. Percepcija sporog ekonomskog napretka i lošeg društveno-ekonomskog položaja koji se oslikavaju u bivstvovanju na granici siromaštva i time dodatno utječu na sve segmente individue u društvu utječe na njihove odluke – pojasnio je Osmić.

Dodao je da je ovaj problem demografske naravi i podjednako zahvata sve članove bh. društva, neovisno o njihovim etničkim, jezičkim ili vjerskim identitetima.

– Donosioci odluka, pored nekoliko lokalnih akcionih planova i programa, nažalost, nisu još sistemski pristupili ovom problemu – naglasio je Osmić.

Kompliciran sistem

– Kompliciran politički sistem u kojem na lokalnom nivou imamo poziciju, koja je, naprimjer, na kantonalnom opozicija, pa onda na federalnom pozicija, te na kraju na državnom opet opozicija, prilično pogoduje sve izraženijoj želji mladih da svoj život nastave u nekoj uređenijoj zemlji – smatra Osmić za Avaz.

Zdici.info