Na internetu možete pronaći sve što zamislite?

Zabava

U današnje vrijeme tehnologija je toliko uznapredovala, da je pravo čudo što se u školama još uvijek koriste sveske i olovke. Kada govorimo o globalnoj računalnoj mreži – internetu, spisak stvari za koje ga danas koristimo skoro da i nema kraja. Koja god informacija vam zatreba možete je “proguglati” i zasigurno ćete dobiti više od jednog odgovora.

Postavlja se neizbježno pitane – koliko zapravo vjerujemo internetu?
Iako su polja u kojima se internet koristi daleko brojnija, podijelit ćemo upotrebu interneta u 3 osnovne sfere života, a to su zdravlje, partnerski odnosi i zabava/razonoda.

Već ste do sada vjerovatno vidjeli svoje prijatelje kako zbog određenog zdravstvenog simptoma koji im se javio, a nakon konsultacije sa brojnim internet forumima, počinju paničiti i brinuti se za vlastiti život. Iskustva na forumu mogu biti korisna ako im pristupite na pravi način, a to je bez generaliziranja. Nečije iskustvo nije nužno vaše iskustvo, vi ste individua za sebe i po mnogo čemu se razlikujete od drugih. Korisno je pročitati savjete vezane za prevenciju bolesti, poput onih za prirodno jačanje imuniteta, jer su ona primjenjiva na cjelokupnu populaciju, međutim samodijagnosticiranje i samoinicijativno liječenje biste trebali izbjegavati u što širem luku.

Kada je riječ o partnerskim odnosima, sve više naučnih istraživanja se bavi proučavanjem društvenih mreža i kako one utječu na ljubavni život pojedinaca. Danas je vrlo lako saznati gdje se osoba koja vas zanima nalazi, gdje kupuje, šta voli jesti i piti, pa čak i puno intimnije stvari od spomenutih. Također, internet je prepun savjeta kako osvojiti osobu koja vam se dopada, kako prepoznati da li vas partner vara i slično. U svakoj situaciji u kojoj se vi nađete, neko se već našao, a velika je vjerovatnoća da o tome postoji pisani trag na internetu. Prije nego što usvojite određeni savjet, uvjerite se u kredibilitet osobe koja je savjet podijelila sa širokim masama.

Zabava i razonoda su možda i najviše rasprostranjene na internetu, kako putem online igara tako i putem najpopularnije mrežne usluge za razmjenu videozapisa – Youtube-a, te brojih blogova. Što se tiče online igara, ono što uliva povjerenje potencijalnim igračima jeste “review” ili ocjena koju ostavljaju već iskusni igrači. Ne morate se ni mučiti da sami osmislite strategije neke igre, i to je danas na raspolaganju. Npr. ukoliko se želite oprobati u ruletu, prije igre samo trebate pročitati rulet strategije i to će vam olakšati posao. Isto važi i za online kupovinu. Svaki prodavač ima ocjenu prethodnih kupaca, te postoje i vrlo jasne upute kako da pristupite uspješno online kupovini. Da je zaista apsolutno sve što zamislite na raspolaganju, dokaz su i takozvani influenceri koji redovito snimaju svoje životne navike, proizvode koje kupuju, mjesta na koja izlaze i slično.

Moć interneta je iz dana u dan sve veća. Da li je internet nužno zlo ili najkorisnija stvar koja se mogla čovječanstvu desiti – prosudite sami. Jedno je sigurno, on je kao takav sveprisutan i to se neće promjeniti, tako da je bolje iskoristiti njegove prednosti a minimizirati njegovu zloupotrebu.

Zdici.info