Bh. stručnjaci o prirodnom jačanju imuniteta: Žarom, maslačkom i glogom do boljeg zdravlja

Život

Dolaskom jeseni, a posebno zime mijenja se način života svakog čovjeka. Osim toplije odjeće, potrebno je posegnuti i za određenim prirodnim preparatima koji će zaštiti naš organizam koji je u ovo doba godine posebno podložan padu imuniteta.
Period u kojem se trenutno nalazimo, na prijelazu između jeseni i zime, idealna je prilika za borbu protiv pada imuniteta, između ostalog pripremom domaćih čajeva od biljaka koje imaju ljekovita svojstva.

Poznati tuzlanski fitoterapeut Adem Ahmičević već decenijama druguje s prirodom, a u razgovoru za Klix.ba kaže da se ljekovite biljke nalaze svuda oko nas.

U prijelaznim periodima s jeseni na zimu te sa zime na proljeće, izuzetno je bitno raditi na jačanju imuniteta, a proklijala zrna pšenice, savjetuje Ahmičević, u tome će svakoj osobi mnogo pomoći.

“Zrna pšenice potrebno je staviti u zdjelicu i preliti vodom te tako ostaviti da prenoći. Ujutru treba proliti vodu, a pšenicu oprati i prekriti čistom krpom. Potrebno je nekoliko puta dnevno okretati, a kada primijetite bijelu tačkicu na zrnu, pšenicu je potrebno početi jesti u kombinaciji s jabukama, orasima ili grožđicama”, pojašnjava Ahmičević.

Osim pšenice, prirodnom jačanju imuniteta, prema Ahmičevićevim riječima, svakako doprinose i neven, kopriva, maslačak, ostruga, vodopija, mlječika, vrbovica, verbena, rusomača, preslica, podbjel…

Žarom do boljeg imuniteta

Među najrasprostranjenijim biljkama na našim prostorima je kopriva, u narodu poznatija kao žara, a njena ljekovita svojstva su raznolika.

Ahmičević navodi da žara predstavlja najbolju biljku za čišćenje organizma i krvi, a svi njeni dijelovi, odnosno korijen, stabljika i lišće svakodnevno se mogu konzumirati na nekoliko načina.

Osim kao dodatak jelima, ovaj fitoterapeut preporučuje i konzumiranje čaja od žare koji također utječe na jačanje imuniteta.

“Korijen, stabljiku i list žare isitniti, a potom preliti s pola litra proključale vode. Nakon pola sata dijelove žare izvaditi te čaj piti cijeli dan, ali po gutljaj na svakih 20 minuta, kako bi ga organizam na što lakši način prihvatio”, navodi Ahmičević koji čaj od žare posebno preporučuje anemičnim osobama.

Maslačak za imunitet, jetru, žuč, prehladu…

Iako ga mnogi koriste kao ukras za cvjetne aranžmane, ljekovita svojstva nudi i maslačak.

Korijen biljke je bogat enzimima, a listovi vitaminima A, C, D i B, kao i željezom, magnezijem, cinkom, kalijem, kalcijem, manganom i bakrom.

Ova biljka, kaže Ahmičević, osim što pospješuje imunitet, također potiče prirodni proces regeneracije jetre i veoma je dobar prirodni lijek za osobe koje imaju hepatitis, pate od probavnih smetnji i imaju kamenac u žuči.

Također, koristi se i kao prirodni lijek za prehladu i gripu, a cvijet, listovi i korijen su namijenjeni, između ostalog, za pripremu čaja ili sirupa.

“Korijen ili cvijet se narežu na sitne komadiće, a količinu od jedne šake prelijete s pola litra vode. Nakon pola sata čaj procijedite i konzumirate po gutljaj. Listove maslačka svježe možete jesti samostalno ili jednostavno napraviti salatu uz kupus i paprike. Svjež korijen također možete koristiti i kao dodatak čorbicama”, savjetuje ovaj fitoterapeut koji se lično uvjerio u ljekovita svojstva brojnih biljaka.

Pored maslačka, ništa manje na našim prostorima nije poznata ni biljka pod nazivom vodopija, a ima izuzetno ljekovita svojstva zahvaljujući inulinu, kao i vitaminima K, P, B i C.

Svaki dio biljke može se iskoristiti u razne ljekovite svrhe, ali najčešće se upotrebljava korijen, koji je, za razliku od drugih biljaka, zdraviji kada je suh nego svjež.

“Ova biljka se koristi za obnavljanje crijevne flore i jačanje probavnog trakta. Dvije supene kašike suhog korijena prelijete, kao i u ranijim slučajevima, s pola litra vode, a nakon pola sata procijedite i čaj je spreman za konzumiranje”, navodi Ahmičević.

Ovaj fitoterapeut pojašnjava da se čajevi za jačanje imuniteta mogu pripremati i kao kombinacija nekih već spomenutih ljekovitih biljaka.

“Za jačanje imuniteta možete kombinovati listove žare s bilo kojom od već spomenutih biljaka, a kao jednu od izuzetno dobrih kombinacija navest ću vam maslačak i vodopiju”, ističe on.

Bokvica i podbjel čiste pluća, glog jača srce

Dolazak zime sa sobom donosi i povećene koncentracije zagađujućih čestica u zraku, a naš sagovornik za čišćenje disajnih organa, posebno pluća, preporučuje prirodni čaj od bokvice i podbjela, dok za jačanje srca savjetuje čaj od gloga.

“Za pripremu svih čajeva više preporučujem svježe biljke, nego sušene. Međutim, u zavisnosti od godišnjeg doba to nismo uvijek u mogućnosti imati. Svi oni koji žele sušiti određene biljke preporučujem da to rade u hladnijoj i prozračnoj prostoriji”, pojašnjava Ahmičević koji čaj od biljke dobričica preporučuje za smirenje.

Kada je riječ o doziranju, ukoliko čaj pravite od sušenih i mljevenih biljaka, Ahmičević savjetuje dvije supene kašike na pola litra vode.

S druge strane, ako u vašoj kuhinji imate svježe biljke, mjera se određuje zahvatom jedne šake, također na pola litra vode.

Izvorni Članak: www.klix.ba