Kolumna | Simuliranje demokratije u kasabi

Zabava

Piše: Amir Sendić

Svi dobro radimo, a rezultati su nam katastrofalni. Lahko smo nekada s bezglavom gomilom. Gutali su bljutave zalogaje. Dovoljno je bilo prosto i jasno reći da smo im zaštitnici od manije proganjanja. Tako je krivica bivala na hudoj kolektivnoj sudbini našoj i horoskopu što nam šuhvu navlači.

Od jedanaest ruku narod im odsječe pet. Šest ih je imalo sreće. Ritualno kažnjavanje odsjecanjem ruku u nekim zajednicama provodi se obično zbog krađe. Tako je u šerijatskom pravu, ali i nekim drugim zajednicama. Također, odscijecanje prstiju ili dijelova ruke je oblik kažnjavanja zbog krađe suprotne internom kodeksu u kriminalnim organizacijama. Izbori su ritual koji eliminira ruke u sali odlučivanja iz istog ili sličnog razloga.

Ritualno kažnjavanje na izborima bi i imalo smisla da nije u kasabi uspostavljen sistem tiranije manjine u simuliranoj demokratiji. Ovih šest sačuvanih ruku nadigra i nadigraće uvijek dvadeset i tri preostale u sali odlučivanja. Katastrofalni izvještaji „dobrih radnika“ s početka priče će proći. Na njihov poziv, da vidimo ruke gore, svih dvadeset i devet ruku, sa upaljenim upaljačima zanjihati će se ustajalim vazduhom dotrajale prostorije.

-Možda jesam poremećen, ali psihijatrice moja draga, morate priznati da sam maher.
-Maheri će biti oni čija ruka moral i razum slijedi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stanovišta i uređivačku politiku  portala Zdici.info

Zdici.info