Kolumna | Otruj me care

Zabava

Foto: Arhiv

Piše: Amir Sendić

Išao sam na posao redovno od 8 do 16, odigram pasijans, bacim šuplju sa kolegama, kafa jedna pa druga, doručak, društvene mreže i dan se iskrade. Vrijeme kući. Prisustvovao sam na jednodnevnom seminaru o ekologiji. To mi je u opisu posla. Slušao bedastoće u koje nas uvjeravaju bjelosvjetski prodavači magle sa titulama eksperata za okoliš. Tako oni tvrde da je neophodno da proširimo obuhvat prikupljanja i odvoza otpada na cijelu teritoriju naše općine. Da je iznimno važno sanirati mini divlje deponije kojih ima posvuda. Rekao sam im da je nama preče izgraditi stanove za socijalno ugrožene kategorije. Moram priznati, nisam im rekao da smo prodali tu zgradu što izgradismo. Ne moraju znati svaki detalj.

Procjedne vode deponija nastaju cijeđenjem oborinskih voda kroz tijelo deponije. Voda iz deponije je zagađena tečnost, koja se procijedila kroz odloženi otpad i pri tome primila u sebe velike količine zagađujućih supstanci iz otpada, uključujući i proizvode hemijskih i biohemijskih reakcija koje se odvijaju u tijelu deponije. Takva zagađena voda proticanjem zagađuje okolno tlo. Također može da kontaminira izvorišta pitke vode, naročito u ruralnim vodovodnim sistemima bez adekvatnog monitoringa kvalitete. U najgorem slučaju mogu se desiti zarazne bolesti i trovanja korisnika vode i hrane sa tih područja. Emisija u zrak se odvija razgradnjom organskih tvari na deponiji čime se stvara deponijski plin, uglavnom staklenički plinovi CO2 – ugljični dioksid i CH4 – metan. Staklenički plinovi imaju potencijal mijenjanja klime. Neki od oblika mijenjanja klime su porast godišnje temperature područja, pojava temperaturnih ekstrema, smanjenje količine padavina i nepravilnost u godišnjem rasporedu. Dugoročno, nastale promjene izuzetno negativno utiču na živi svijet područja.

Ako je trovanje jedan od načina ubojstva, a jeste, slijedom toga možemo zaključiti da su umovi onih koji posvuda bacaju smeće zapravo umovi ubojica trovača. Njihovi saučesnici, u najmanju ruku, su oni čiji je posao zaštita životne sredine koju svojim nemarom i neradom ne štite.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stanovišta i uređivačku politiku  portala Zdici.info

Zdici.info