Kolumna | Čvarak patriotizam

Zabava

Piše: Amir Sendić

Neki dan sam posjetio svoju psihijatricu, krasna jedna gospođa, radi redovne kontrole zbog problema sa razumijevanjem suštine i biti i kako kaže nalaz opservacije agresivnog ponašanja izazvanog nerazumijevanjem. Inače uredan sam pacijent, redovno pijem propisane šarene bobice s nastavkom „rin“. Imam i dozer, nabavio sebi da ne pobrkam. Kažu imam poremećaj, a perfektno koordiniram upotrebu lijekova, kako to? Helem.

– Piši sve što te ljuti.
– Kako da pišem jedva dvojku iz Bosanskog jezika imao? Nije da nisam znao, ali me profesori nisu voljeli. Dobro se sjećam, jedne prilike u pismenoj zadaći sam uporedio amidžine zube sa drvenom tarabom, ismijao me profesor pred razredom. Glupak ne konta da je umjetnost sloboda i ko je on da mene ocjenjuje. Jesu bili kao taraba, nije puno jeo niti pričao. Taraba nije dala ni uć’ ni izać’.
– Dobro, dobro, ostavi sada to. Je li se desilo nešto od prošli put?

Sjedio sam sa dobrim ahbabom na kahvi, nije bilo alkohola jer ja sam musliman praktičar. Ovo je veoma važno napomenuti radi razumijevanja situacije i vaganja tasom pravednosti. I tako prosipamo neku šuplju i pohvalim usput zajedničkog nam prijatelja, uzgred budi rečeno ministra u kantonu kako je dao tender opet četvrtom nam iz družine, iako nije imao najbolju ponudu i tako uvećao hvala Allahu imetak našeg brata.

– Bolje da je ćasu čvaraka pojeo nego tako ugovor dodijelio.
– Božemeprosti, jesi li ti normalan?

“On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, tek toliko da glad utoli, njemu grijeh nije. Allah zaista prašta i milostiv je.” (El-Bekara, 173). I još tri ajeta o toj zabrani sam čitao.

– Normalan ili ne, čvarke bi pojeo, izasr'o i tako naudio samo sebi i o sebe se ogriješio. Ovim ugovorom je pored sebe i brata našeg na ahiretu, oštetio cijelu zajednicu na dunjaluku. A pred izbore je obećavao poštenje, pravdu, iskrenost, čistotu namjere, držanje do riječi i preuzete obaveze, povjerljivost. Nije li tako iznevjerio osnovne postulate islamske etike i morala?

Razišli smo se, nismo više dobri ahbabi. Đubre jedno pogano, ćafirsko, petokolonaško, dezertersko. Loza mu se zatrla dabogda kad tako o našim prvacima, patriotama, zaštitnicima i liderima govori i palaca otrovnim jezikom.
– Ujutro na tašte dodaj i ovu cveno – bijelu u dozer.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno stanovišta i uređivačku politiku  portala Zdici.info

Zdici.info