Javni čas baleta u Centru za kulturu, večeras od 19:30 sati

Zabava

Edukativni centar “Romantik” uz Baletni studio “Be Lady” organizuje Javni čas baleta. Javni čas se održati u prostorijama Centra za kulturu, večeras od pola osam.

Prvi počeci savremenog baleta javljalju se u Italiji u 15. vijeku odakle sredinom 16. vijeka prelaze u Francusku. Balet se usavršio u Francuskoj, odakle se proširio i u druge zemlje. U početku razvoja, plesne scene izvodili su maskirani igrači, a kasnije se razvio dvorski balet kao jedinstvo igre, vokalne i instrumentalne muzike i govornog teksta.

Balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je temelj svim ostalim plesnim stilovima. Balet karakterišu stroge forme tijela i otvoreni položaj stopala, što znači da je cijela noga zarotirana iz kuka prema spolja za 90 stepeni.

Baletna tehnika ne poznaje upotrebu sile i naglih pokreta. Svi pokreti moraju biti kontrolisani i ne smiju se izvoditi sa zgrčenim mišićima, već istegnutim u daljinu. Elementi koji se uvježbavaju su veliki i mali čučnjevi, istezanje i dizanje nogu, rad stopala, različiti nagibi i rotacije tela, različite vrste okreta (piruete) i skokova koji se mogu izvoditi iz velikoga ili malog čučnja, s obe ili jedne noge i slično.

Balet nije samo za profesionalce, već je i izvrsna aktivnost za rekreativce. Razlika između rekreativnog i profesionalnog bavljenja plesom je samo u tome što rekreativci izvode manje komplikovane elemente. Rekreativci takođe ne moraju da imaju stepen otvorenosti do punih 90 stepeni, već onoliko koliko to dopuštaju individualne prirodne predispozicije tela.

Najpoznatiji i najizvođeniji klasični baleti
„Labudovo jezero”, „Uspavana ljepotica”, „Romeo i Julija”, „Don Kihot”, „Pepeljuga”, „Petruška”, „Ohridska legenda” i mnogi drugi.

Zdici.info