Izbori u Zavidovićima kroz historiju: Izbori 2004

Dešavanja

Foto: OSCE (Fotografija nastala na nekom od birališta u BiH)

Treći lokalni izbori u Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu održani su 2. oktobra 2004. godine, a u serijalu naših objava o izborima na prostoru Zavidovića danas ćemo se prisjetiti njihovih rezultata.

Na ovim izborima je zabilježena rekordno mala izlaznost, skoro duplo manja od izbora koji su održani četiri godine ranije, a svoj glas je ukupno dalo svega 8313 birača, od toga broja njih 63 poštom i 20 u odsustvu.

Tačno polovina glasova je pripala Stranci demokratske akcije – SDA, odnosno 49.98% i 4155 važećih glasova, čime je ovoj stranci pripalo 15 mandata u Općinskom vijeću.

Druga po broju glasova je bila Socijaldemokratska partija – SDP, a kojoj je pripalo pet mandata s osvojenih 1340 glasova (16.2%).

Odmah je slijedila Stranka za Bosnu i Hercegovinu – SBiH koja je s 1211 glasova (14.57%) također osvojila pet vijećničkih mandata.

Među 29 mandata koliko se tada dodjeljivalo u Općinskom vijeću još po dva su osvojili Stranka umirovljenika – penzionera BiH s 446 glasova (5.37%) te BOSS – Bosanska stranka  sa 427 glasova (5.14%).

Na izborima su još nastupili Građanska demokratska stranka Bosne i Hercegovine, Nova demokratska stranka Bosne i Hercegovine, Bosanskohercegovačka patriotska stranka – BPS, LDS – Liberalno demokratska stranka, Nova hrvatska inicijativa, SDU – Socijaldemokratska unija BiH i Republikanska stranka Bosne i Hercegovine.

Izbori 2004. godine su bili i prvi izbori na kojima se direktno birao Općinski načelnik, a s 3820 glasova za Općinskog načelnika je izabran kandidat SDA Izet Bašić.

Ovi su bili prvi lokalni izbori koje je organizovala Izborna komisija BiH (danas Centralna izborna komisija BiH), a koja je s radom počela 2001. godine.

Zdici.info