ŽRK Krivaja primjer odličnog rada sa omladinskim kategorijama

Sport

Ženski rukometni klub Krivaja iz Zavidovića vrijedi za jedan od najorganizovanijih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini. Osim toga što je ženska rukometna ekipa posljednjih godina bila stalni učesnik evropskih takmičenja, ovaj klub može se pohvaliti i sa odličnim radom u omladinskim selekcija.

Omladinske selekcije ženskog rukometnog kluba Krivaja posljednjih godina dominiraju omladinskim ženskim rukometom u Bosni i Hercegovini.

To najbolje govore podaci sa održanih završnica državnih prvenstava Bosne i Hercegovine pa krenimo redom. Za prošlu sezonu djevojčice iz Krivaje u četiri uzrasne kategorije, koliko ih se i takmičilo, osvojile su četiri medalje.

Mlađe kadetkinje, generacija djevojčica rođenih 2007. godine u junu mjesecu ove godine osvojile su zlatnu medalju na završnici državnog prvenstva Bosne i Hercegovine. U konkurenciji osam ekipa mlade nade zavidovićkog rukometa osvojile su zlatnu medalju te su tako postale prvakinje Bosne i Hercegovine.

One nešto starije djevojčice, juniorke, generacija 2003. godišt, također na završnici državnog prvenstva odigranog u junu mjesecu, osvojile su srebrenu medalju, dok je na tom turniru Sajra Hamurović proglašena za najbolju golmanicu turnira.

Na završnici državnog prvenstva za kadetkinje koje je odigrano u Gornjem Vakufu – Uskoplju, selekcija djevojčica rođenih 2005. godine osvojila je bronzanu medalju. Važno je napomenuti da su naše djevojčice u Vakufu poražene u polufinalu od ekipe ŽRK Sloga, nakon produžetaka.

One nešto mlađe djevojčice rođene 2009. godine na završnici državnog prvenstva odigranom u Kozarskoj Dubici, osvojile su srebrenu medalju. U finalnom susretu poražene su od domaćina, ekipe ŽRK Knežopoljka.

Godinu dana prije, također sve četiri selekcije izborile su plasman na završnicu državnog prvenstva gdje su dvije selekcije 2004. i 2008. godište osvojile zlatne medalje a selekcija 2002. godište srebrenu medalju.

Upravo ovakav stručan i predan rad u omladinskim kategorijama trasira put ka uspjehu u seniorskom rukometu.

Veliki broj ovih rukometašica nastupa i za seniorsku ekipu koja je u minuloj sezoni nastupala u finalnom susretu KUP-a Bosne i Hercegovine gdje su poražene od znatno dominantnije ekipe RK Grude iz Gruda.

I ove sezone rukometašice Krivaje krenule su sjajno. Mlada ekipa koju čine mlade djevojke iz omladinskih kategorija a koje sa klupe predvodi trenerski dvojac Adnan Bašić i Omer Šabić trenutno zauzimaju treće mjesto na prvenstvenoj ljestvici sa skorom od četiri pobjede i dva poraza.

U posljednjem kolu BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine, rukometašice Krivaje slavile su na teškom gostovanju u Hadžićima nad istoimenom ekipom. Ekipa Hadžića do sada je bila neporažena i važila je uz ekipu Gruda kao glavni konkurent za osvajanje titule prvaka Bosne i Hercegovine.

Krivajašice su na odličnom putu da još jednom izbore nastup u evropskim takmičenjima što bi bio peti put u posljednjih deset godina da zavidovićke rukometašice nastupaju u Evropi.

Tako ženski rukometni klub Krivaja stoji rame uz rame sa rukometnim klubom Izviđač koji je uzor mnogima u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju rad sa omladinskim kategorijama jer kada se sve uzme u obzir, ovakvim rezultatima se može pohvaliti rijetko koji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovine.

Zdici.info