Zmajevi obavili prvi trening, stigli i novi reprezentativci

Sport

Foto: Facebook/Nogometni savez Bosne i Hercegovine

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas se počela okupljati pred nadolazeći baraž za Evropsko prvenstvo i utakmice Lige nacija, a igrači koji su stigli danas su obavili i prvi trening.

S prvobitnog spiska selektora Dušana Bajevića otpalo je nekoliko igrača: Ermin Bičakčić i Elvir Koljić zbog povreda zadobijenih u utakmicama nakon objavljenog spiska, kao i Eldar Ćivić, dok je Haris Duljević pozitivan na koronavirus. Naknadne pozive su dobili Bojan Nastić i Milan Đurić, a Dino Hotić je uvršten na spisak samo par sati nakon prvobitne objave istog prošli ponedjeljak.

Pomoćni trener Rusmir Cviko također neće biti s ekipom tokom ovog okupljanja obzirom da je i on pozitivan na koronavirus.

Obzirom da su neki igrači svoje utakmica igrali jučer, te da je danas posljednji dan transfer perioda, danas u Sarajevo nisu pristigli svi reprezentativci, a naša reprezentacija će boraviti na Ilidži i trenirati u trening kampu FK Sarajevo na Butmiru.

Selektor Duško Bajević večeras je na treningu imao 19 reprezentativaca na raspolaganju, dok su u hotelu ostali Ervin Zukanović i Miroslav Stevanović. Odrađen je jedan lakši uvodni trening koji su propustili i igrači koji stižu kasnije večeras. Večeras dolaze Miralem Pjanić, Amer Gojak, Kenan Pirić, Stjepan Lončar, Haris Hajradinović, Armin Hodžić i Benjamin Tatar, a ekipi će se sutra priključiti Milan Đurić, tako da će roster biti kompletiran za predstojeće susrete.

Presretan sam zbog poziva u A reprezentaciju. U neku ruku me je iznenadio, ali sam se nadao da nakon odlične sezone u klubu dobijem poziv u A tim. Zahvaljujem se selektoru i stručnom štabu na ukazanoj prilici i spreman sam da radim maksimalno i da opravdam povjerenje“, kazao je novopečeni reprezentativac BiH Advan Kadušić, te dodao: “Prvi susret koji slijedi nam je ujedno i najvažniji. Dat ćemo sve od sebe da obradujemo naciju i plasiramo se u finale play-offa. Nakon tog meča razmišljat ćemo o utakmicama u Ligi nacija. Sjeverna Irska je čvrsta ekipa. Jaki su u duelima, brzi i prema naprijed veoma opasni. Moramo do te utakmice dobro da ih analiziramo i da se što bolje pripremimo. Bit će teško, ali vjerujem u prolaz u finale.

Ponosan sam što sam ponovo dio reprezentacije. Dat ću sve od sebe na treninzima da se pokažem u najboljem svjetlu. Veoma brzo nam dolazi utakmica sa Sjevernom Irskom. Mi smo svjesni svojih kvaliteta i ako budemo na najvišem nivou vjerujem da nećemo imati problema i da ćemo ostvariti pobjedu. Nakon toga ne očekuje nas ništa lakši zadatak u Ligi nacija. Nizozemska i Poljska su veoma dobre ekipe sa vrhunskim igračima. Mi se možemo nositi sa svakim tako da očekujem kvalitetne utakmice. Siguran sam da će publika imati šta da vidi u predstojećim susretima“, izjavio je Dino Hotić.

Jako sam sretan što sam se opet našao na popisu izbornika. Normalno, uvijek očekujemo minute, a na nama je da radimo i treniramo, a izbornik će odlučiti koga da stavi. Na nama je da radimo što bolje, a izbornik zna na koga može računati. Sretan sam što sam opet ovdje, to je najbitnije“, rekao je Branimir Cipetić.

U video prilogu ispod možete poslušati šta je selektor Dušan Bajević imao za reći uoči ovog okupljanja.

A. B./Zdici.info