Zlatni septembar - Budi zlatan za djecu oboljelu od raka

Život

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru.

Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi.

Upravo tokom ovog, nama bitnog, mjeseca želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice. Cilj Zlatnog septembra i jeste da podignemo svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja. Činjenica da troje od četvero djece pobijedi u borbi protiv raka, dovoljno govori sama za sebe. Za četvrtu porodicu dogodi se nezamislivo, navode iz udruženja.

U mjesecu septembru planirano je mnogo aktivnosti od kojih je već veliki broj njih i održan, jer kako ističu iz udruženja ovaj septembar žele obojiti u zlatno te podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku.

Pozovite humanitarni broj 17010 i donirajte 2KM za život poslije raka jer… borba se nastavlja!

Udruženje „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ je osnovano u aprilu 2003. god. na osnovu incijative roditelja i prijatelja djece koja su se tada liječila od malignih oboljenja na Pedijatrijskoj klinici Koševo u Sarajevu.

Udruženje je od oktobra 2003. god. član ICCCPO (Internacionalna konfederacija udruženja roditelja djece oboljele od raka), te ima preko 300 članova i finansira se isključivo donacijama humanista kao i brojnim projektima i aktivnostima koje realizuje.

 

Zdici.info