Zeničko pozorište s 24 nagrade i brojnim festivalskm učešćima okončalo 67. umjetničku sezonu

Zabava

Izvedbom predstave „Pukotina“ na 46. internacionalnoj kulturnoj manifestaciji „Studentsko ljeto“ u Maglaju, u subotu, 12. avgusta održana je posljednja programska aktivnost u 67. umjetničkoj – pozorišnoj i koncernoj sezoni BNP Zenica, u okviru koje je izvedeno preko dvije stotine različitih sadržaja, kako na scenama Zeničkog teatra tako i na brojnim gostovanjima u zemlji i inostranstvu.

Povodom zvaničnog završetka 67. umjetničke sezone i ostvarenih programsko-poslovnih rezultata u sezoni 2016/2017, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u srijedu, 15. avgusta je organizirana konferenciju za medije.

Učesnici konferencije za su bili direktor Hazim Begagić, glumci i pozorišni umjetnici Lana Delić i Nusmir Muharemović, voditelj Službe marketinga i prodaje Elvir Škiljo, teatrolog Nedžad Fejzić, producent Denis Krdžalić i saradnica za odnose s javnošću Merima Handanović.

Direktor Begagić je na početku naglasio da su umjetnički, tehnički i produkcioni timovi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 67. umjetničkoj sezoni ostvarili zavidne rezultate sa ukupno šest realiziranih premijera, 24 osvojene nagrade i umjetnička priznanja, 28 festivalskih učešća, te isto toliko gostovanja u zemlji i inostranstvu, što potvrđuje i sa realizacijom 16. festivala bh. drame, 2. internacionalnog festivala edukativnog teatra i realizacijom međunarodne manifestacije Evropska noć teatra – Noć teatra BiH.

„Bosansko narodno pozorište Zenica nastavilo je tradiciju održavanja i realiziranja mnogobrojnih gostovanja, koncerata, pa je tako tokom proteklih deset mjeseci odigrano 164 repriznih izvedbi predstava nastalih u produkciji i koprodukciji BNP-a, 43 gostujuće predstave su odigrane na scenama BNP-a, realizirano je 90 gostujućih programa uključujući predstave drugih ansambala, gostovanja poznatih glumačkih imena, tribine, te koncertne izvedbe bh. i evropskih muzičkih imena i muzičkih grupa. Novosti u 67. koncertnoj sezoni su i dva realizirana akustična koncerta“, izjavio je voditelj Službe marketinga i prodaje Elvir Škiljo.

Producent Denis Krdžalić je na konferenciji za medije sumirao rezultate festivalskih učešća i gostovanja, naglasivši da je u 67. pozorišnoj sezoni realizirano ukupno 28 festivalskih učešća, od kojih je osam inozemnih učešća i 20 nastupa na bh. festivalima. Jedno od značajnijih festivalskih učešća BNP-a svakako je učešće na 18. Trabzon BlackSea festivalu u Turskoj sa višestruko nagrađivanom predstavom „Drang nach Westen“, koja je bila jedina predstavnica BiH, uz predstave iz Rusije, Ukrajine, Španije, Kazahstana i Rumunije. Također, ostvarena su festivalska učešća na 62. Sterijinom pozorju Novi Sad u Srbiji, 11. JoakimInterFestu Kragujevac u Srbiji, na 31. Gavellinim večerima Zagreb u Hrvatskoj, te na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra FIAT u glavnom gradu Crne Gore.

U protekloj sezoni su predstave BNP-a imale ukupno 28 realiziranih gostovanja, od čega šest inozemnih i 22 bh. gostovanja, od kojih osam u Zeničko-dobojskom kantonu. Planirana su i gostovanja u narednom periodu sa predstavom „Moja Fabrika“ u Skoplju, već 29. septembra, te u Sloveniji, a u toku su i dogovori za gostovanja u Crnoj Gori i Albaniji. Pored pomenutih, BNP Zenica je i u fazi pregovora za tri predstave BNP-a u kineskim gradovima Pekingu i Donguanu.

U maju 2017. godine u organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je realiziran 16. festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo, koji je ove godine dobitnik etikete EFFE – Evropske festivalske asocijacije, koja je još jedna u nizu potvrda da se radi o Festivalu visoke umjetničke kvalitetu, kao i o njegovom značajnom doprinosu razvoju kulture na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Selektor festivala Nedžad Fejzić je na konferenciji za medije izjavio da se konačno dogodio presedan da se djela bh. autora konačno u značajnijem broju postavljaju na bh. scene, čime bh. književnost dobija svoje zasluženo mjesto u repertoarskim politikama domaćih i regionalnih teatarskih kuća.

Saradnica za odnose s javnošću Merima Handanović javnost je upoznala sa činjenicom da je Bosansko narodno pozorište Zenica okončalo svoju 67. umjetničku sezonu sa ukupno osvojene čak 24 nagrade i umjetnička priznanja, od kojih četiri za predstavu „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, šest za predstavu „Drang nach Westen“, osam za „Moju Fabriku“, tri za predstavu „Za šta biste dali svoj život?“, dvije za predstavu „Gluha svadba“ i jedna za predstavu „Pozdravi nekog“. U 67. umjetnička sezona BNP je osvojilo šest nagrada za najbolje predstave u cjelini, i to za predstave „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, „Moja Fabrika“, „Drang nach Westen“ i „Za šta biste dali svoj život?“.

Najnagrađivanija glumica iz ansambla BNP Zenica u protekloj sezoni bila je Lana Delić, koja je osvojila čak četiri nagrade za ostvarene glumačke uloge u tri predstave, a dobitnica je petnaest prestižnih nagrada. Umjetnica Delić se na konferenciji zahvalila upravi Bosanskog narodnog pozorišta koja ima kontinuitet u svom produkcijsom razvoju, istaknuvši kako se radi o teatarskoj instituciji koja sa oduvijek pruža prilike i pomaže u radu mladim glumcima.

Na kraju je direktor Begagić prezentirao okvirne planove za narednu, 68. umjetničku sezonu, istaknuvši četiri projekta u pripremi, lutkarsku predstavu Dječije, omladinske i lutkarske scene „Prodani smijeh“, bugarskog reditelja Darka Kovačovskog, čija je premijerna izvedba planirana za septembar 2017. godine, autorska koreodrama belgijskog umjetnika Thomasa Steyaerta, čija je premijerna izvedba planirana za početak oktobra 2017. godine, predstava „Čudnovato“, prema romanu Derviša Sušića, u dramatizaciji Hasana Džafića i režiji Bobana Skerlića, a za čija se premijera planira održati krajem novembra 2017. godine, te edukativno-igrana predstava za djecu i mlade u povodu osnivanja Međunarodne organizacije Crvenog križa/krsta i Crvenog križa/krsta u BiH „Crveno križanje“, autora Nijaza Mačka i Miroljuba Mijatovića.

Bosansko narodno pozorište Zenica je institucija koja već godinama podržava sve subjekte kulturnog života u gradu Zenici, ali i Bosni i Hercegovini i regiji, naročito se trudeći podržavati nezavisnu scenu, iznimno želeći da se realizira svojevrsna decentralizacija teatarskih zbivanja i u ovom gradu. U tom smislu BNP je ove godine jedan od glavnih partrnera „Ljetnih pozornišnih večeri“ u organizaciji Scene „Studio“ koju umjetnički vodi glumac i pozorišni umjetnik Nusmir Muharemović, a koje će biti održane od 15. do 19. avgusta u prostorima ljetne bašte „Preporod“ Zenica.

Zdici.info