Zenička bolnica: Ukoliko ne bude otpusta, sljedećeg pacijenta šaljemo u Sarajevo

Dešavanja
bolnica-zenica

bolnica-zenica

Iako je Kanton Sarajevo zbog pogoršane epidemiološke situacije u fokusu javnosti, sve više posla imaju medicinari i u ostalim bh. gradovima. Smještajnim kapaciteti u nekima ustanovama su puni, pa je počeo transport pacijenata u druge gradove.

Zbog nedovoljnih kapaciteta bolnica u Zenici i Brčko distriktu tri pacijenta zaražena koronavirusom jučer su prevezeni su u Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Stanje u Zenici ni danas nije bolje.

“COVID intenzivna njega ima 15 kreveta a trenutno imamo 16 pacijenata. Ukoliko ne bude otpusta sljedećeg pacijenta koji bude trebao respiratornu podršku i liječenje u intenzivnoj njezi, bit ćemo prisiljeni transportovati u UKC Sarajevo”, kaže u izjavi za Klix dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove, Kantonalne bolnice Zenica.

Nedostatak osoblja veliki problem

Za ove usluge problem nije samo prostor nego i broj stručnog medicinskog osoblja za ovu vrstu liječenja , gdje su dostigli maksimum kapaciteta.

“COVID odjel ima oko 100 kreveta i trenutno imamo mjesta za prijem. Ako se ukaže potreba možemo kopristiti i druge prostore rezervisane za COVID oboljele u bolnici. Smatramo da neće doći situacija da nemamo mjesta u COVID odjelu i za sada ne planiramo trebamo premještati pacijente u druge COVID bolnice, osim za navedenu potrebu intenzivne njege”, dodaje dr. Spahić.

Da se sa problemom manjka medicinara više nego samog prostora susreću i u Sarajevu, potvrđuje nam dr. Ednan Drljević iz Opće bolnice “Prim dr. Abdulah Nakaš”.

“Broj pacijenata kreće se od 104 do 130, a slobodnih kapaciteta imamo onoliko koliko taj dan otpustimo pacijenata, to je otprilike 10-ak. Međutim, evo samo danas smo ostali bez pet članova osoblja. Više od 100 trenutno ih je ili u izolaciji ili zaraženo”, kaže nam dr. Drljević.

Pretvaranje dvorane u bolnicu

I u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo situacije se stalno mijenja. Zbog nedostatka osoblja svakodnevno vrše reoerganizacije, zbog kojih neke od amulanti budu i zatvorene. Takva situacije je npr. u Ilijašu, gdje su ambulante u Podlugovima i Mrakovu privremeno zatvorene.

“Dugo se borimo s tim, naš kadar obolijeva. Prema posljednjim podacima, na bolovanju je 226 radnika, od kojih se 89 vodi kao COVID pozitivni ili su u izolaciji. Svaki izostanak nam predstavlja puno problema, ljudi su prenapregnuti, naročito sektor porodične medicine, laboratorijska dijagnostika, pulmolozi. Na dnevnoj bazi se reorganiziramo, komuniciramo s Ministarstvom da optimiziramo usluge na osnovu najboljih mogućih kadrovskih rješenja”, kaže Arman Šarkić, glasnogovornik Domova zdravlja.

Kako konstatira, ponašaju se u skladu sa situacijom.

“U uslovima pandemije, kada imate i novi val, teško da možete imati sav lusksuz u svih devet domova, odnosno 84 ambulante”, kaže Šarkić.

Nadležni u Sarajevu kao jednu od opcija, ukoliko budu popunjeni bolnički kapaciteti, pominju pretvaranje jedne od dvorana u COVID bolnicu.

Među zdravstvenim radnicima pominje se novoizgrađena dvorana na Grbavici. Međutim, Mirza Ramić, direktor javnog preduzeća ONSA, u okviru kojeg posluje dvorana, kaže da o tome nije službeno obaviješten niti se vode kakve aktivnosti po tom pitanju. Ne isključuje mogućnost da je to dogovoreno na “višim nivoima”.

Amer Kapo, direktor Skenderije i Edis Baković, v. d. direktora ZOI ‘84, koje upravlja Zetrom, kazali su nam također da nisu kontaktirani vezano za eventualno korištenje ovih dvorana kao privremenih bolnica.

Izvorni Članak: www.klix.ba