Zdenko Veljačić Veki - nakon novog poduhvata

Život

JOŠ JEDNA EKSPEDICIJA POSVEĆENA I OBOLJELIMA OD PLUĆNE HIPERTENZIJE

Zdenko Veljačić Veki je alpinist i speleolog iz Bosne i Hercegovine, Zavidovićanin. Tokom posljednjih pet godina, sva učešća u međunarodnim ekspedicijama posvetio je svojoj porodici, ali i oboljelima od plućne hipertenzije. Na svoje uspone na vrhove Mont Blanc 4.810 mnv – Francuska, te Kilimanjaro 5.895 mnv – Tanzanija i Muztagh Ata 7.546 mnv – Kina, te Matterhorn 4.478 mnv – Švicarska i Aconcagua 5.400 mnv – Argentina, kao i Sv. Vid na otoku Pagu 349 mnv – Hrvatska uvijek je nosio i obilježja evropske PH zajednice i na taj način dao svoju podršku oboljelima i skretao pažnju javnosti na plućnu hipertenziju. Nizu osvojenih vrhova Veki je dodao novih 4.164 mnv osvojivši 29.06.2022. i vrh Breithorn u Švicarskoj. I ovaj uspon Veki je posvetio porodici, prijateljima iz SNIK „Atom“ i oboljelila od plućne hipertenzije.

Inače, za ovu ekspediciju koja je trajala pet dana vezana je upravo ta posebnost zbog koje se razlikovala od svih dosadašnjih. Naime, Veki je zajedno sa dvojicom kolega iz škole u kojoj u Holandiji radi, poveo šestero učenika, šesnaestogodišnjaka. Za učenike je ovo bila velika avantura, kakvu do sada nisu doživjeli, a za Vekija i njegove radne kolege bila je to ogromna odgovornost, ali i veliki poduhvat.

Sve je fantastično prošlo, djeca su prezadovoljna, čak su željeli ostati jos dan-dva. Roditelji, kao i sve radne kolege i uprava škole u kojoj radimo su prezadovoljni. Napisali smo dio istorije, nešto što se do sada nije desilo u ovoj školi. Sve su to mladi učenici od 16 godina i bez ikakvog planinarskog iskustva, zbog čega je to zaista veliki projekat kojeg sam se prihvatio baš zato sto su neiskusni i što im je prvi put, zbog čega je ovo bio je novi izazov za mene i moje kolege uz čiju pomoć i podršku smo sve i relizovali – rekao nam je Zdenko Veljačić Veki po povratku iz Švicarske.

Pretpostavljamo da će o ovoj ekspediciji biti još govora na obilježavanju 40 godina osnivanja SNIK „Atom“, koje će biti upriličeno 23. jula 2022. I kojem će prisustvovati i Veki kao jedan od osnivača ovog izuzetnog i po mnogo čemu posebnog kluba mladih Zavidovića.

Na tim i takvim visinama, alpinisti osjete nedostatak kisika i najbolje znaju kako se svakodnevno osjećaju oboljeli od plućne hipertenzije što je još jedan od razloga Vekijeve neupitne podrške oboljelima od ove bolesti. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našem Vekiju na još jednom usponu kojeg je posvetio i oboljelima od plućne hipertenzije.

Svaka čast i kapa do poda! U Vekijeve sposobnosti, zdravlje, kondiciju, intuiciju, niko ne sumnja, ali povesti šestero mladih neiskusnih srednjoškolaca je zaista bio izuzetan poduhvat vrijedan pažnje i poštovanja!! Zdenko Veljčić Veki, veliki respect za ukupno 28.478 metara nadmorske visine uspona za oboljele od plućne hipertenzije!!! Pored daha, pred tobom ostajemo i bez riječi! – istakla je Vera Hodžić, predsjednica udruženja koje okuplja oboljele od plućne hipertenzije u našoj zemlji.

Zdici.info