Završen 21. međunarodni Krivaja rafting

Život

U Zavidovićima se danas završava 21. međunarodni Krivaja rafting. Idealno vrijeme ovog vikenda omogućilo je rafterima iz cijelog regiona nezapamćeni ugođaj. Sve je funkcionisalo besprijekorno, osim što je nivo rijeke Krivaje bio nizak, pa je ruta skraćena za oko šest kilometara od do sad tradicionalne dužine.

Start je bio u Čuništu, a cilj nedaleko od kampa u Dištici. Nezaboravno i neopisivo iskustvo raftera koji se ovoj lijepoj bosanskohercegovačkoj rijeci vraćaju svake godine. I ponovo će, – poručuju.

Već nekoliko godina Rafting klub Zavidovići i SNIK „Atom“ Zavidovići kroz ovaj sportsko-rekreativni događaj podržavaju i oboljele od plućne hipertenzije i udruženje „Dah“ koje okuplja oboljele iz cijele Bosne i Hercegovine, dajući na taj način svoj doprinos u podizanju svijesti o ovoj bolesti.

– Rafteri su uz nas već nekoliko godina. Među osobama koje dolaze iz mnogih zemalja regiona pričamo o plućnoj hipertenziji i dijelimo informativni materijal, nakon čega vrlo rado pristaju na zajednička fotografisanja i ostaju bez daha tokom svog spusta niz rijeku Krivaju, – istakla je Vera Hodžić, predsjednica Skupštine udruženja „Dah“ i dodala – Posebna je činjenica da se sve dešava u mjesecu tokom kojeg obilježavamo WPHD – svjetski dan plućne hipertenzije tako da i ovaj događaj bilježimo i mi kao jednu od naših aktivnosti..

Pored raftera svoju podršku oboljelima od ove bolesti ovom prilikom su dali i rekreativni planinari iz Zavidovića, tako da je ovogodišnji Krivaja rafting protekao osim u sportskom-rekreativnom raspoloženju, dijelom i u edukativnom duhu.

Sponzori ovogodišnjeg Krivaja raftinga bili su „JASMIN M“ d.o.o. Žepče, T. U. P. D. “ERDI” d.o.o. Zavidovići i “EFtim Tuzlić” d.o.o. Zavidovići, a učesnicima su bile obezbjeđene akreditacije, majice, obrok na čamcu, te večera i dva doručka u kampu, kao i obezbjeđenje raftinga, obezbjeđenje kampa, hitna pomoći u kampu i tokom samog spusta, te prijevoz autobusima do starta.

Međunarodni Krivaja rafting je još jedan događaj po kojem su Zavidovići poznati. U turističkom smislu promoviše turističke potencijale ovog grada,a istovremeno ima za cilj i očuvanje prirode. Ukupni utisak raftera je da je ovo jedna od najboljih rijeka u BiH jer uzbuđenja i adrenalina nikad ne nedostaje.

– Ovogodišnje aktivnosti posvećene obilježavaju 05. maja – Svjetskog dana plućne hipertenzije polako privodimo kraju, ovog puta sa našim dragim rafterima koji su uvijek spremni za akciju i aktivnosti koje u konačnici imaju humanitarni karakter.

Bio je ovo dan ispunjen adrenalinom i pozitivnom energijom. Vrijeme i rijeka Krivaja, kao i uvijek idealni. Hvala rafterima iz regiona i svim ostalim sudionicima ovog raftinga koji su s nama udahnuli za plućnu hipertenziju, – poručila je na kraju naša sagovornica Vera Hodžić.

Zdici.info