Zavidovići: Uskoro slijedi uklanjanje pasa lutalica sa ulica

Dešavanja

Gradonačelnik Hašim Mujanović održao je, 27. 7. 2023. godine, sastanak sa vlasnikom azila za pse lutalice i napuštene pse, Arminom Armom Imamovićem.

Sastanku su prisustvovali i uposlenici nadležne gradske Službe, a razgovarano je o eventualnim nedostacima na azilu i mogućnostima njihovog što bržeg otklanjanja. Armin Imamović je tom prilikom naglasio da su nedostaci koji su bili evidentirani od strane kantonalne inspekcije, a koji su se odnosili između ostalog i na kvalitet vode za piće, otklonjeni za šta su priloženi i materijalni dokazi. U skladu sa navedenim i na osnovu prijave na Javni poziv za iskazivanje interesa za uklanjanje i zbrinjavanje pasa lutalica sa područja Grada Zavidovići iz marta tekuće godine stekli su se uslovi za potpisavanje ugovora o zbrinjavanju pasa lutalica sa zavidovićkih ulica.

Ugovor će se potpisati nakon terenske kontrole ispunjenosti zakonskih uslova i time će se omogućiti bezbijedno kretanje građana.

Armin Imamović, koji je i vijećnik u Gradskom vijeću, zahvalio je Gradonačelniku na prijemu. Napomenuo je da osjeća potrebu prema svom gradu i sugrađanima da na adekvatan način zbrine pse lutalice, koji zaista predstavljaju veliki problem u Zavidovićima. Istakao je da je u izgradnju azila uložio značajna vlastita finansijska sredstva, bez podrške bilo kojeg nivoa vlasti, ali da je zbog određenih opstrukcija u radu i neutemeljenih krivičnih prijava bio primoran obustaviti zbrinjavanje pasa lutalica sa područja Grada Zavidovići.

„Drago mi je da smo nakon nekoliko mjeseci uspjeli sa Arminom dogovoriti konačno i adekvatno zbrinjavanje napuštenih pasa i pasa lutalica sa gradskih ulica u Zavidovićima. Osjećam veliko olakšanje nakon ovoga jer psi lutalice su konstantna prijetnja po zdravlje i sigurnost građana Zavidovića. Ovakvom stanju doprinijela je i ponovna doprema pasa lutalica sa drugih općina / gradova jer gotovo nijedna općina / grad nema adekvatno rješenje za zbrinjavanje pasa sa ulica. Trenutno stanje zahtijeva hitnu reakciju a prije njihovog uklanjanja o svemu će biti obaviještena i nadležna kantonalna inspekcija zbog kontrole provođenja zakonskih propisa iz ove oblasti. Uposlenici Službe za upravu poljoprivrede, vodoprivrede i komunalnih poslova Grada Zavidovići vršit će redovne obilaske azila radi uvida u kvalitet pružanja usluga i u način ophođenja prema zbrinutim psima. Zahvalan sam Arminu na dobroj saradnji i na svim inicijativama i projektima koje je do sada realizovao u Zavidovićima na zadovoljstvo svih naših sugrađana. On je jedan od gradskih vijećnika koji vlastitim primjerom, djelom i radom na terenu pokazuje na koji način trebamo služiti građanima a time i opravdati njihovo povjerenje“, kazao je Gradonačelnik Hašim Mujanović.

Zdici.info