Zavidovići: Svjedoci historije malog grada

Zabava

Ambasada lokalne demokratije Zavidovići je podržala inicijativu “Zavidovići u XX vijeku – prošlost i savremene tranzicije” koja se bavi proučavanjem historije Zavidovića.

Tokom ove godine realizovano je nekoliko aktivnosti kao što su foto izložba “Zavidovići nekad i sad”, prezentacija knjige “Abecedar stranih prezimena od nastanka grada do 1992. godine” profesora Dragana Šimšića, rad na fotografiji sa mladima koji je rezultirao izložbom “Zavidovići danas: različit generacijski pogled na grad” te radionice “Biti žena u Zavidovićima, sjećanje i perspektive između sadašnjosti i prošlosti.

Nedavno je počela aktivnost snimanja kratkih video klipova “Svjedoci historije malog grada” autora Jasmina Mehića.

Shvativši afinitet prema historiji Zavidovića Jasmina Mehića, Ambasada ga je podržala kroz snimanje videa sa svjedocima razvoja grada.

“Video klipovi imaju za cilj da se mlađi naraštaji na ovakav način upoznaju s raznim profilima ličnosti u Zavidovićima, od domaćice do rukometaša”, kazuju nam iz Ambasade.

Jedan od glavnih ciljeva je sačuvanje kulturno-historijskog bogatstva Zavidovića

“Ovim radom želi se spasiti od zaborava slika grada u prošlosti, napravilti komparacija života nekada i sada, kao i ostaviti za budućnost priču o našem gradu iz različitih uglova gledanja”, ističu oni.

Napravljeno je 15 video priča, koje čine jednu cjelinu pod nazivom “Svjedoci historije malog grada”.

Sastavni dio tog projekta su Uroš Vračević, Dašmir Asani, Slavko Veljačić, Štefo Antonović, Hilmo Alić, Nađa Hajdarovac, Hava Mehić, Vahid Bečić, Salim i Edin Hajdarovac, Vera Hodžić, Mehmedović Safet Ćapko, Ivica Dunđer, Meho Ćosić, Refik Berbić Brico i Enver Peštrović Dus.

Svaki lik iz svog ugla daje sliku nekadašnjih Zavidovića.

U narednom periodu planiran je nastavak inicijative.

Autor ovih video klipova od općeg interesa za naš grad je Jasmin Mehić. Ovo je njegov drugi dokumentarni film. Jasmin se osim interesovanja za historiju grada, bavi i pisanjem. Ljubiteljima knjige će uskoro biti dostupna njegova prva knjiga.

Po struci je iurista, a po zanimanju je težak, jer se bavi poljoprivredom.

Sve priče pogledajte na njegovom kanalu.

E. F./Zdici.info