Zavidovići postali prvi europski grad prijatelj šišmiša

Dešavanja

Foto: Zavidovici.ba

U Kabinetu Gradonačelnika danas je potpisan Memorandum o saradnji kojim se Zavidovići proglašavaju prvim europskim “Gradom prijateljem šišmiša”.

Potpisnici pomenutog Memoranduma su Udruženje građana “Fojničani” Maglaj, Sportski i naučno-istraživački klub “Atom” Zavidovići, Centar za krš i speleologiju Sarajevo i Grad Zavidovići.

Imajući u vidu rastuću svijest o značaju očuvanja i zaštite prirode, uključujući i sve vrste šišmiša kao izuzetno bitnih elemenata ekosustava ovim činom Grad Zavidovići izražava punu podršku aktivnostima koje organizacije civilnog društva već provode ili planiraju provesti na teritoriji Grada. To uključuje istraživanja, monitoring i zaštitu šišmiša, postavljanje drvenih kućica na odgovarajućim lokacijama, postavljanje edukativnih tabli koje informiraju građane o važnosti šišmiša u ekosistemu, te organizaciju kampanja i programa za podizanje svijesti o njihovom značaju. Cilj ovog Memoranduma nije samo očuvati šišmiše na teritoriji Zavidovića, već i promovirati Grad kao lidera u zaštiti ove vrste i prirode općenito, kako u Bosni i Hercegovini, tako i širom Europe.

Izvorni Članak: zavidovici.ba