Zavidovićanin Ismet Škulj na novoj PH turneji

Dešavanja

Bosanskohercegovački biciklist rekreativac Ismet Škulj krenuo je jučer iz Zavidovića na put dug 1. 800 km.

Ovo putovanje Ismet je upriličio povodom Svjetskog dana plućne hipertenzije, a s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti. Kroz Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju voziće sa obilježjima evropske PH zajednice.

Ismet predviđa da će putovanje trajati dvije-tri sedmice, a krajnja destinacija mu je Klagenfurt, glavni grad austrijske pokrajine Koruške.

– Dužina putovanja zavisiće od situacije na terenu, odnosno prijatelja koji me očekuju u svim ovim državama i koji će me rado ugostiti. Moguća ruta je duga od 1.600 do 1.800 km i posvećujem je oboljelima od plućne hipertenzije. Nadam se samo da će me vrijeme dobro služiti – istakao je Ismet prije samog polaska naglasivši pri tom da želi pomoći oboljelima koji u našoj zemlji nemaju adekvatan medicinski tretman, a u pojedinim dijelovima države, nemaju ni lijek.

Povodom odlaska na put Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“ u Bosni i Hercegovini upriličilo je simboličan ispraćaj kojem je prisustvovao i predsjednik Saveza društava/udruga pedagoga fizičke kulture Zeničko-dobojskog kantona, profesor Amir Muminović, kao i predsjednica Skupštine Udruženja „Dah“, Vera Hodžić.

Uz izuzetno raspoloženje i dobro društvo Ismet je krenuo na put u pratnji Sifeta Halilovića, takođe bicikliste iz Zavidovića, koji ga je pratio prvih 28 km, do Maglaja.

Ismetu želimo sretan put i dobro vrijeme!

Zdici.info