Zavidovićanin Ismet Škulj na još jednoj biciklističkoj turneji

Dešavanja

Kraj aprila, početak maja 2023. obilježila je nova biciklistička turneja Zavidovićanina Ismeta Škulja.

Naime, ovaj bh rekreativni biciklist je i ove, kao i prethodnih godina, svoju proljetnu evropsku vožnju posvetio oboljelima od plućne hipertenzije i na taj način dao svoj doprinos u obilježavanju Svjetskog dana plućne hipertenzije – WPHD 2023 koji se obilježava 05. maja.

Ismet Škulj je ovom prilikom prešao 1.410 km na svom biciklu sa obilježjima evropske PH zajednice. Vožnja je trajala jedanaest dana, kroz pet država: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Austrija i Slovenija. Na tom putovanju pridružio mu se i  Zlatko Silik iz Dervente koji je takođe dao svoj doprinos ovoj humanoj misiji.

Tokom putovanja, osim lijepih i nezaboravnih trenutaka, te susreta sa dobrim i starim prijateljima, njih dvojica pamte i loše vremenske uvjete koji su ih pratili tokom tih dana, ali nisu odustajali.

-Sve su to uobičajene pojave na koje uvijek računamo kada krećemo na maratonske vožnje biciklom. Takođe sam imao i defekt sa gumama, ali sve se brzo riješi i prevaziđe uz dobre ljude. Nadam se da sam još jednom uspio da pomognem udruženju „Dah“ u podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji i obilježavanju njihovog WPHD 2023. – rekao je Ismet Škulj po povratku sa ove višednevne biciklističke turneje.

Novih 1.410 km Ismetove vožnje je uz ranije pređene kilometre za PH, rezultiralo ukupnim brojem od 11.690 km vožnje koje je Ismet posvetio oboljelima od plućne hipertenzije.

 

– Veliki respect za našeg Ismeta Škulja! Vrlo rado prihvata da koristi naše PH oznake tokom svojih vožnji kroz Evropu, te nam na taj način pomaže u podizanju svijesti o našoj bolesti. Njegove proljetne vožnje se uklapaju u naše kampanje povodom obilježavanja Svjetskog dana plućne hipertenzije, tako da i na taj način daje svoj doprinos kako bi se o bolesti što dalje čulo. Ismete, još jednom veliko hvala za sve što činiš za oboljele od plućne hipertenzije. – izjavila je Vera Hodžić predsjednica Skupštine Udruženja „Dah“ koje okuplja oboljele od ove teške i rijetke bolesti plućne cirkulacije bolesti u Bosni i Hercegovini.

Zdici.info