WPHD 2021. – Danas je Svjetski dan plućne hipertenzije

Život

Svjetski dan plućne hipertenzije obilježava se svakog 05. maja. U Bosni i Hercegovini nositelj tih aktivnosti je Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“ čije sjedište je u Zavidovićima. Naime, osnivač i predsjednik Skupštine Uduženja je Zavidovićanka Vera Hodžić, koja je i sama oboljela od ove teške bolesti.

Najjednostavnije rečeno, plućna hipertenzija je rijetko oboljenje krvnih sudova pluća od kojeg strada i srce. Bolest je to od koje u primarnom obliku oboli do 5 osoba na miliona stanovnika, a u njenom sekundarnom obliku i do 50 osoba na milion stanovnika. Prema tim statističkim podacima, lako je zaključiti da u Bosni i Hercegovini od plućne hipertenzije boluje do 200 stanovnika, što je izuzetno mali broj. Ipak, ni za tako malo grupu pacijenata država nema u cjelosti sluha jer je potpuno različit položaj oboljelih u zavisnosti u kojem dijelu države žive.

CILJ JE IZJEDNAČITI POLOŽAJ OBOLJELIH

– Zaista je poražavajuća činjenica da živimo u istoj državi i bolujemo od iste bolesti, a imamo potpuno različit tretman. Naš cilj je da se položaj svih oboljelih od PH u BiH izjednači, ali ne na gore, nego na bolje. Obezbijediti svim PH pacijentima bar jedan lijek na teret države.

Naime, pacijenti u entitetu RS imaju obezbijeđena dva lijeka na teret entiteta, u Distriktu Brcko uopće nema lijekova, dok u FBiH u pojedinim kantonima pacijenti imaju jedan ili dva lijeka, dok u nekim imaju samo pola refundacije ili nemaju lijekove uopće. Želim istaći da su to činjenice koje dobijamo od našeg članstva. Ljudi su nemoćni jer su svjesni činjenice da bez lijekova bolest vodi u progresiju i neželjen kraj, – rekla nam je Vera Hodžić.

Ovo Udruženje svake godine tokom čitavog mjeseca maja organizuje niz aktivnosti u koje budu uključeni mnogi sportisti, sportski radnici, profesori, škole i učenici, pojedinci i mediji koji žele pomoći u podizanju svijesti o bolesti i poboljšanju položaja oboljelih u BiH. Pandemija ipak, već drugu godinu za redom, diktira aktivnosti i događaje.

– Već drugu godinu naše aktivnosti su više usmjerene na online aktivnosti, ali imaćemo i nekoliko offline aktivnosti zbog čega smo izuzetno sretni i zadovoljni jer se na taj način naš glas još dalje čuje zahvaljujući vjernim aktivistima, – istakla je na kraju Vera Hodžić.

Zdici.info