WHO: Pandemija Covida-19 se i dalje razvija

Život

Izvršni direktor Programa zdravstvenih vanrednih stanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Michael Ryan rekao je u srijedu da se pandemija Covida-19 još uvijek razvija.

“Ako pogledamo brojke, možemo vidjeti da se ova pandemija još uvijek razvija. Pokazuje stopu rasta u mnogim dijelovima svijeta. Duboko smo zabrinuti zbog zdravstvenih sistema u nekim državama jer znamo da su preopterećeni i potrebna im je naša podrška, pomoć i solidarnost”, rekao je on, prenosi Xinhua.

Istakao je da “svaka zemlja ima različitu kombinaciju rizika i mogućnosti i zaista je na nacionalnim vlastima da pažljivo razmotre način nošenja s pandemijom”.

U Evropi se sada pitanje rizika odnosi na putovanja i otvaranja škola, kao i masovna okupljanja, nadzor i identificiranje kontakata zaraženih, navodi Ryan.

U zemljama jugoistočne Azije, gdje je u velikoj mjeri širenje zaraze pod kontrolom, vlade su više zabrinute zbog ponovnog pojavljivanja klastera, dok je u Južnoj Americi još uvijek problem nedostatak zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Što se tiče Afrike, Ryan je rekao da je stopa smrtnosti bila veoma niska u posljednjih sedmicu dana, ali da zdravstveni sistemi na tom kontinentu mogu biti preopterećeni, jer se moraju nositi s drugim bolestima poput malarije.

Zdici.info