Vučić: U Srebrenici se dogodio stravičan zločin

Dešavanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se u Srebrenici dogodio stravičan zločin i da je njegova obaveza kao predsjednika Srbije da ukaže na iskreno saosjećanje sa porodicama žrtava, te da izrazi nadu da se nikada takav zločin više nigdje neće ponoviti.Vučić je rekao da 80 ili 90 posto Srba ne misli da je u Srebrenici počinjen veliki zločin, ali da on smatra suprotno.

On je izrazio nadu da su Srbi iz zločina u Srebrenici izvukli pouke i lekcije, kao što su izvukli pouke iz zločina koji su se događali u Bratuncu, “Oluji” i Jasenovcu.

– Iz svakog od tih zločina izvukli smo pouke, a ključna pouka je da ne sme da se ponovi nijednom narodu i nikome. Pouka je da smo suviše krvi prolili, da je vreme da prolivamo znoj i da gledamo u budućnost, rekao je Vučić za beogradsku TV Hepi.

On je naveo da postoje podaci koji govore da na prostoru istočne BiH, Srbi i muslimani još od Balkanskih ratova nisu razmjenjivali žive ljude, niti su imali zarobljenike, jer su jedni drugima sve ubijali.

Vučić smatra da su zbog toga odnosi Srba i Bošnjaka od ključnog značaja za budućnost i da će na tome iskreno i otvoreno raditi štiteći i čuvajući i srpske nacionalne i interese države Srbije.

– Nama su potrebni Bošnjaci za budućnost onako i onoliko koliko smo i mi potrebni njima. To je ono što stvarno mislim i osećam. Znam koliku bismo štetu imali i kako bi katastrofalno izgledala naša budućnost da se vodi drugačija politika, rekao je Vučić.

Komentarišući odlazak na komemoraciju u Potočare nekih srpskih političara kao što su Saša Janković i Čedomir Jovanović, koji govore da se u Srebrenici dogodio “genocid”, Vučić je rekao da njihova riječ ne obavezuje državu i da je riječ o pravnoj formulaciji koju će “u ovom trenutku ostaviti po strani”.

– Pretpostavljam da mi zato nismo dobili pozivicu. Zato su išli gospoda Janković i Jovanović i to je u redu. Njihova reč ne obavezuje državu. Moja reč obavezuje državu Srbiju, kao i reč predsednika Vlade i ministra spoljnih poslova, dodao je Vučić.

Govoreći o svojoj namjeri da inicira dijalog o Kosovu i Metohiji unutar Srbije, Vučić je zamolio sve političare u Srbiji i civilno društvo da uzmu učešće u raspravi o Kosovu.

– To nije ono što neki misle – idi pa priznaj nezavisno Kosovo, ali je to jedan realan i racionalan pristup, kao što je potreban i u drugim pitanjima za naš narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, koji se polako asimiluje i nestaje, rekao je Vučić.

On je dodao da se plaši da nije sasvim moguć ozbiljan razgovor o Kosovu unutar Srbije, ali da će biti dobro da se čuju i suviše liberalni i radikali stavovi, da bi se našla sredina i ono što se može, javlja Srna.

Izvorni Članak: www.oslobodjenje.ba