Vodostaji rijeka u BiH u stagnaciji i opadanju

Dešavanja

Većina vodostaja na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH u opadanju su, rečeno nam je jutros u Agenciji za vodno područje rijeke Save, Sarajevo.

– Hidrološke stanice, kao što su Ilidža, Reljevo, Visoko, Sanski Most i Ključ ispod su kote obavještavanja. I na ostalim hidrološkim stanicama, tendencija je pada nivoa vodostaja. Tokom dana očekujemo da i one budu ispod nivoa obavještavanja. S obzirom da su za naredne dane prognozirane uglavnom snježne padavine, očekuje se stabilna hidrološka slika – kazali su u Agenciji za vodno područje rijeke Save, Sarajevo.

Što se tiče entiteta RS, vodostaj rijeke Lim opao je tokom noći za desetak centimetara i za sada je sve pod kontrolom i nema ugroženih, rekli su za RTRS iz Teritorijalno-vatrogasne jedinice Rudo.

U dijelu općine uz Lim i Uvac juče je proglašena vanredna situacija.

Lim se izlio na području mjesnih zajednica Staro Rudo, Mrsovo i Obrvena.

Prema podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj Neretve, Jasenice, Bune, Trebižata i Krupe je u većini mjesta u stagnaciji ili opadanju, javlja Anadolija.

Kiša koja je u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine padala tri dana zaredom, uzrokovala je porast vodostaja rijeka, koje su se na pojedinim mjestima i izlile iz korita.

Izvorni Članak: faktor.ba