Vlada ZDK će odobriti potrebna sredstva za penzionisanje još 90 radnika "Krivaje" Zavidovići

Dešavanja

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić razgovarao je s predstavnicima radnika kompanija “Krivaja Mobel” i IP “Krivaja” Zavidovići o pitanju uvezivanja staža za radnike koji ispunjavaju uslove za penziju.

Sastanku su prisustvovali i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović, ministar za privredu Samir Šibonjić te ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić.

Zaključeno je da Vlada Zeničko-dobojskog kantona izvršava obaveze koje se tiču izdvajanja sredstava po osnovu doprinosa, kao uslova za penzionisanje radnika preduzeća u stečaju ili likvidaciji, te da je od imenovanja aktuelne Vlade krajem prošle godine za ovu namjenu samo za penzionisanje radnika Krivaje iz kantonalnog budžeta izdvojeno oko 260.000 KM.

Premijer Pivić je najavio da će Vlada pravovremeno odobriti pripadajući dio sredstava za oko 90 radnika “Krivaje”, koji su stekli uslove za penzionisanje u 2023. i 2024. godini, a nastavit će osiguravati sredstva za penzionisanje preostalih radnika ovih preduzeća.

Izvorni Članak: zdk.ba