Usporedili smo cijene komunalnih usluga, Zavidovićani najskuplje plaćaju odvoz otpada

Dešavanja

Foto: Zavidovici News

Nezadovoljni  visinom plate i neusklađivanjem iste sa troškovima života i rastom cijena kao i neisplaćivanja novčane pomoći uposlenicima u skladu sa Uredbom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uposlenici Javnog komunalnog preduzeća Radnik d.o.o. Zavidovići u četvrtak su stupili u štrajk.

Od tada su Zavidovići u svojevrsnoj u blokadi. Ulice su pune smeća a trenutno se ne nazire kraj rješenju ovog problema.

Krajem ove sedmice prema najavi meteorologa temperature bi mogle prelaziti i 30 stepeni celzijusa, a novonastala situacija sa neodvozom smeća mogla bi dodatno eskalirati ukoliko dođe do širenja zaraze ili pojave glodara.

Podsjetimo, do sada je u nekoliko navrata pred vijećnicima Gradskog vijeća bilo razmatranje povećanja cijena komunalnih usluga, ali do sada to još uvijek nije usvojeno.

Odbijanjem usvajanja cjenovnika od strane Gradskog vijeća koje bi rezultiralo povećanjem cijena usluga, Grad Zavidovići iz Budžeta, na godišnjem nivou izdvaja preko 700.000,00 KM na ime subvencioniranja razlike cijena komunalnih usluga.

I dok gradska vlast pokušava pronaći rješenje za novonastali problem redakcija portala Zdici.info usporedila je cijene usluge u nama susjednim gradovima Maglaju i Žepču sa cijenama usluga u Zavidovićima.

* Komunalno javno društvo Maglaj cijenu prikupljanja i odvoza komunalnog otpada za kategoriju fizička lica – domaćinstva utvrđuje na osnovu broja članova u domaćinstvu a kako slijedi:

 ** Javno preduzeće Komunalno d.o.o. Žepče uslugu korištenja odvodnje kanalizacije za domaćinstva naplačuje po cijeni od 35% od cijene utrošene vode.

*** Javno komunalno preduzeće Žepče cijenu prikupljanja i odvoza komunalnog otpada za kategoriju fizička lica – domaćinstva utvrđuje na osnovu broja članova u domaćinstvu a kako slijedi:

Na osnovu raspoloživog cjenovnika možemo vidjeti da prosječna četveročlana porodica u Maglaju odvoz smeća mjesečno plaća 9,00 KM, u Žepču 11,23 KM a u Zavidovićima po starom cjenovniku 12,68 KM dok bi taj iznos po novom cjenovniku iznosio 14,24 KM.

Cjenovnik usluga za Maglaj dostupan je na linku i validan je od 1.10.2023. godine. Cjenovnik usluga za Žepče dostupan je na linku i validan je od 1.1.2024. godine.

Pokušali smo napraviti uporedni pregled i za Zenicu, ali u trenutku pisanja članka web stranica kompanije Alba nije bila dostupna.

Zdici.info