Upaljen narandžasti meteoalarm za cijelu BiH: Udari južnog vjetra do 80 kilometara na sat

Info

U Bosni i Hercegovini danas oblačno vrijeme, većinom sa slabom kratkotrajnom kišom. Padavine su češće na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. Vjetar umjeren i jak, sa olujnim udarima, južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 16 stepeni.

U Sarajevu oblačno. Slaba kiša se očekuje u noći na subotu. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 7 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 14 stepeni.

Narandžasto upozorenje
FHMZ je upalio narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera za područje cijele BiH.

Upozorenje je na snazi od 23.2.2024. od 06:00 sati do 24.2.2024. do 10:00 sati.

Očekuju se udari vjetra južnog smjera brzine 40-60 km/h, na visoravnima i planinama od 60 do 80 km/h.

– Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama – navode iz FHMZ-a.

Vrijeme za vikend
U subotu u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Umjereno i jako jugo prijepodne. U drugom dijelu dana vjetar će oslabiti. Temperatura zraka većinom između 7 i 14 stepeni.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 6 stepeni, na jugu zemlje do 10 stepeni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 stepeni.

Biometeorološka prognoza
Biometeorološke prilike pogoršat će se pod uticajem promjene vremena, izraženije u Hercegovini i na zapadu, gdje će biti nestabilnije, uz učestalije padavine i povremeno jači jugo. Kod meteoropata su mogući problemi poput glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije, malaksalosti. Natprosječna toplina dodatno će usložnjavati opštu sliku u cijeloj zemlji, stoga je poželjno prikladno se odjenuti i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Zdici.info