Ukinute dozvole za ulazak u harem Meke na dnevne namaze, kao i distanca u safovima

Dešavanja

– Ukinute su dozvole za ulazak u harem Meke na dnevne namaze, kao i za posjetu i selam Poslaniku, a.s., u Medini. Od mjera koje su ukinute je i distance u safovima, kao i nošenje maski na otvorenom, dok su maske još uvijek obavezne u zatvorenim prostorima – kazao je u razgovoru za Preporod.info Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sa Hadžićem smo razgovarali o aktuelnim mjerama koje su uspostavile vlasti Saudijske Arabije.

– Ono što je novina jeste da se ukida obaveza testiranja na COVID-19, pa sada putnici za Saudijsku Arabiju trebaju samo biti vakcinisani sa dvije doze priznatih vakcina: Pfizer, Moderna i Astra Zeneca, odnosno ako su primili dvije doze Sinofarma, Sinovaca ili Sputnika V, potrebna je i treća doza jedne od prve tri spomenute vakcine – naveo je.

Naglasio je da je novina to da su ukinute dozvole za ulazak u harem Meke na dnevne namaze, kao i za posjetu i selam Poslaniku, a.s., u Medini.

– Još uvijek je na snazi mjera izdavanja dozvole za umru i dozvole za ulazak u Rewdu. Od mjera koje su ukinute je i distance u safovima, kao i nošenje maski na otvorenom, dok su maske još uvijek obavezne u zatvorenim prostorima. Netačne su neke informacije koje kruže društvenim mrežama da su ukinute vakcine za Saudijsku Arabiju. Vakcine su uslov da dobijanje vize i bez potvrde o vakcinisanju nije moguće ući u Saudijsku Arabiju – kazao je Hadžić.

U toku su posljednje pripreme za ispraćaj treće grupe putnika na umru u 2022. godini, o čemu smo također razgovarali s Hadžićem.

– U prvoj, januarskoj umri, putovalo je ukupno 40 putnika koji su sa svojim vodičem Aljo-ef. Cikotićem obavili umru i posjetili najznamenitija mjesta u Medini I Meki. U februarskoj umri zajedno sa vodičem Izet-ef. Čamdžićem putovalo je 38 mu'temira i svi su bez problema obavili umru i vratili se puni utisaka i impresija sa svetih mjesta. U ovoj martovskoj umri putuje ukupno 97 putnika, na čelu sa vodičima hafizom Ammar-ef. Bašićem i Amer-ef. Jugom – kazao je.

Ured za hadž i umru organizira i ramazansku umru koja je na programu od 4. do 11. aprila, i to je posljednja umra u ovoj hidžretskoj godini u organizaciji Ureda. Vodič će biti dr. Zuhdija-ef. Adilović.

Kada je u pitanju ovogodišnji hadž, kako nam je kazao Hadžić, Ured još uvijek nije dobio nikakve zvanične informacije ni uputstva.

– Informacije koje očekujemo ovih dana su: hoće li biti hadža za muslimane izvan Saudijske Arabije, kolika će biti kvota za muslimane iz Bosne i Hercegovine, hoće li biti nekih ograničenja i koje mjere treba poduzeti i koji će uslovi biti postavljeni za ulazak u Saudijsku Arabiju i obavljanje hadža. Kada budemo dobili ove informacije, tek tada ćemo moći pristupiti operativnim poslovima na organizaciji ovogodišnjeg hadža – poručio je Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru.

Izvorni Članak: www.preporod.info