UEFA potvrdila: Utakmice baraža za Evropsko prvenstvo u oktobru i novembru

Sport

Foto: NFSBiH

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) danas je potvrdila plan odigravanja završnice klupskih i reprezentativnih takmičenja za ovu godinu, a između ostalog i raspored odigravanja baraž utakmica za odlazak na Evropsko prvenstvo u kome će nastupiti i reprezentacija Bosne i Hercegovine.

UEFA je potvrdila da će se Liga prvaka završiti po sistemu “final eight”, odnosno, osam ekipa koje ostanu u takmičenju će igrati na neutralnim terenima u Lisabonu, a finale je zakazano za 23. avgust. Prvo će se odigrati preostale četiri revanš utakmice osmine finala 7. i 8. avgust, a završnica u Lisabonu počinje 12. avgusta.

Evropska Liga će se igrati u istom sistemu, s tim da će “final eight” biti igrat od 10. do 21. avgusta u četiri različita grada u Njemačkoj: Duisburgu, Dusseldorfu, Gelsenkirchenu i Kolnu, no u ovom takmičenju je ostalo još dosta utakmica osmine finala.

Ono što je vjerovatno najvažnija informacija za nas s današnjeg zasjedanja UEFA-e jeste da su objavljeni i termini odigravanja play-off utakmica za odlazak na Euro 2020, a koje je odgođeno zbog pandemije koronavirusa za 2021. godinu.

Naša reprezentacija će u polufinalnom meču baraža igrati protiv Sjeverne Irske, a bolji iz ovog susreta će u finalnoj utakmici za odlazak na Evropsko prvenstvo igrati protiv pobjednika iz susreta Slovačke i Republike Irske. Polufinali mečevi su zakazani za 8. oktobar, a finale će biti igrano 12. novembra.

Evropsko prvenstvo će se igrati od 11. juna do 11. jula naredne godine u gradovima širom Evrope.

Zdici.info