"U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce": Kamerni teatar 55 ovog mjeseca gostuje u Zavidovićima

Zabava

Foto: Kamerni teatar 55

Publika u Zavidovićima ovu pozorišnu sezonu može uživati u odličnim predstavama u Centru za kulturu. Ovog mjeseca u našem gradu gostovat će Kamerni teatar 55 iz Sarajeva s predstavom “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”.

Predstava prikazuje početak rata u Bosni i Hercegovini te odnose među ljudima u Istočnoj Bosni u tom periodu. Režirana je po dramskom tekstu Abdulaha Sidrana, a režiju potpisuje Sulejman Kupusović.

Tekst jednog od najpoznatijih bh. pisaca Abdulaha Sidrana „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“ nesumnjivo spada u sam vrh domaćeg dramskog stvaralaštva. To je tekst koji koji govori o samom početku rata u BiH, o mučnoj golgoti koju su ljudi iz istočne Bosne prolazili samo radi razlike u imenu i prezimenu. O nadi i beznađu. Radnja drame odvija se u Zvorniku, pred sami početak rata. Rudo, nastavnik muzike i horovođa, je amater dirigent koji sanja da jednog dana napiše simfoniju o rijeci Drini, inspirisan Smetaninom „Vltavom“.

Prilikom povratka s jednog takmičenja školskih horova, Rudo svoje učenike šalje natrag u Sarajevo, a on svraća u svoj rodni Zvornik. Reditelj Sulejman Kupusović u svojoj rediteljskoj eksplikaciji naglasio je kako je ovo tekst koji je ponovo postao veoma aktuelan i živ, te da je napisan upravo za scenu Kamernog teatra 55. Dodao je da će cijela predstava biti depolitizirana, zasnovana na gustim ljudskim odnosima, na poetici sidranovske rečenice i njenih značenja, bez prevelikog uplitanja i zapetljavanja u samu historiju.

Glumačku postavu između ostalih čine Emir Hadžihafizbegović i Almir Glamočak.

Predstava se igra 27. decembra u Centru za kluturu s početkom u 19 sati. Cijena karata iznosi 7 KM.

 

 

E. F./Zdici.info