U Zenici i ove godine uljepšani mostovi i javne zelene površine

Dešavanja

Početkom mjeseca Sektor za ekologiju i komunalne poslove intenzivirao je aktivnosti na uređenju javnih zelenih površina u gradu Zenica.

Aktivnosti su obuhvatile pripremu gredica i sadnju sezonskog cvijeća (ljetnica), osvježavanje kružnih tokova sa malčom i ukrasnim šljunkom, kao i zamjenu uništenog ukrasnog bilja.

Također postavljene su saksije s cvijećem na Kamberovića, Drvenom, Kamenom mostu i mostu na ušću Kočeve.

Kao i prethodnih, tako i ove godine zeničke mostove krase plektrantusi, pelargonije i surfinije.  Riječ je o heliofilnim sezonskim vrstama, ljetnicama, koje se tradicionalno koriste za oplemenjivanje javnog prostora.

Osim uljepšavanja mostova, u sklopu uređenja javnih zelenih površina u gradu Zenica uređeni su kružni tokovi, kao i zelene površine duž ulice Masarykova.

– U sklopu rekonstrukcije prve dionice Masarykove ulice izvršeno je i uređenje zelenih površina duž ulice odnosno dovoz i planiranje zemljišnog supstrata, zamjenska sadnja drveća sa kontejniranim sadnicama jasena, kao i uređenje mini zelenih površina sa otpornijim dekorativnim vrstama, jukama i odgovarajućom vrstom sezonskog cvijeća. Trenutno su u toku radovi na uređenju drugih, frekventnih javnih površina sa sezonskim cvijećem gdje će se ove godine saditi vrste poput ageratuma, gazanija, salvije, sunpatiensa, impatiensa te potpunije, a počelo je uređenje i kružnog toka u naselju Perin Han, gdje je planirana sadnja sezonskog cvijeća tagetesa i salvije. Prilikom odabira vrsta fokusirali smo se na one sa izraženijim dekorativnim karakteristikama te vrste koje su do sada bile rjeđe zastupljene – kazala je Jakuta Imširović, šefica Sektora za ekologiju i komunalne poslove.

Dodala je da se uređenjem javnih zelenih površina, pa i postavljanjem cvijeća na mostove želi uljepšati okruženje sugrađanima, ali i svima koji posjete Zenicu.

Zdici.info