U Zavidovićima obilježen Dan srednjoškolaca

Zabava

Zavidovići su obilježili Dan srednjoškolaca mirnom šetnjom gradom i okupljanjem na Spomeniku poginulom borcima iz rata 92/95 godina. U sjećanje na poginule srednjoškolce, studente, kao i njihove profesore koju koji su zbog nacističke okupacije njihove zemlje, bez presude strijeljani u Pragu 17.11.1939. godine prilikom mirnog okupljanja i traženja svojih prava.

Ovom prilikom srednjoškolci naše općine su izrazili nezadovoljstvo i zbog njihovog današnjeg stanja u društvu. Ukazali su na probleme kao što su prepucavanja, odnosno tenzije, zapitali se do kada će se u njihovoj zemlji učiti tri jezika, imati takozvane “tri škole pod jednim krovom”, do kada će se srednjoškolci razdvajati zidnim pregradama dok idu u istu školu, žive u istoj zemlji samo zbog razlike u nacionalnosti?

U aktivnosti su učestvovale srednje škole sa područja naše općine:

Srednja tehnička škola Zavidovići
Gimnazija “Rizah Odžečkić” i
Mješovita srednja škola Zavidovići.

Slogan ove aktivnosti je bio “Tri glave-jedan um”

Izjava predsjednice Vijeća učenika Mješovite srednje škole Zavidovići Fatime Klinčević: “Ova aktivnost se obilježava u cijeloj Bosni i Hercegovini, a mi iz Zavidovića kao dio Mreže vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona obilježili smo to na sebi sopstven način i isto u svim gradovima i općinama našeg kantona. Ovim putem smo mirnom šetnjom i okupljanjem samo ukazali na to da smo i mi kao srednjoškolci aktivni u društvu i da se susrećemo sa problemima, ali naše glavne proruke jesu samo one koje promovišu mir, suživot jer smo spremni da naše različitosti ne isplivaju na površinu kada su nam problemi isti”.

Zdici.info