U sinoćnoj oluji u Češkoj Republici – najmanje četiri osobe stradale, oko 200 povređenih

Dešavanja

Nakon apokaliptične večeri u Češkoj Republici danas se zbrajaju žrtve i materijalna šteta. Najmanje četiri osobe su poginule, a oko 200 povređeno u tornadu koji je prošao preko sedam sela na jugu Češke oko mesta Bžeclav i Hodonjin i ostavio za sobom razaranja, srušene krovove, oštećene kuće, oboreno drveće, prevrnuo jedan autobus i zaustavio vozove i autoput ka slovačkoj granici.

Češki mediji prenose saznanja da je usmrćeno pet osoba. Delovi pojedinih gradova oštećeni su pod naletom vetra koji je dostizao brzinu i do 320 km/h.

Tornado (engl., metatezom od španj. tronada: oluja), vrlo intenzivan zračni vrtlog u obliku lijevka ili cijevi ispod oblaka vertikalnoga razvoja (kumulusa ili, češće, kumulonimbusa), koji se pruža sve do površine tla. Katkada se pojavljuje i više cijevi istodobno; cijev ne mora uvijek biti vidljiva. Promjer cijevi, nastale kondenzacijom vodene pare, iznosi od nekoliko desetaka do stotinjak metara, a visina cijevi može biti i do 1000 m. Uzduž osi tornada nastaje nagli i jaki pad tlaka zraka, katkada i do 200 hPa.

Brzina razornoga vjetra u vrtlogu najveća je brzina vjetra u prirodi, pa može premašiti i 500 km/h, dovodeći do velikih razaranja i pustošenja te ljudskih žrtava na putanji dugoj katkada i više od stotinu kilometara. Tornado traje od nekoliko sekunda do jednoga sata, rijetko više, a brzina pomicanja vrtloga ovisi o kretanju matičnoga oblaka i u prosjeku je oko 50 km/h.

Dva su tipa tornada: prvi se tip rjeđe pojavljuje, i to uz jako razvijene grmljavinske ćelije i tzv. mezociklonu (područje rotirajuće, jake uzlazne struje unutar grmljavinske ćelije); drugi, češći tip nastaje na granici izraženo različitih i vrlo labilnih zračnih masa.

Tornado se najčešće pojavljuje u središnjim dijelovima SAD-a (tzv. aleja tornada u Teksasu, Oklahomi i Kanzasu), no sve češće i u drugim dijelovima svijeta, pa i u Europi.

Jačina tornada procjenjuje se s pomoću tzv. Fujitine ljestvice na temelju njegova djelovanja na objekte na tlu (6 stupnjeva), ili s pomoću tzv. TORRO-ljestvice, koja se temelji na izmjerenim brzinama vjetra (12 stupnjeva).

Tornado, prijavljen u gradovima oko Hodonina, duž slovačke i austrijske granice, koji se nalaze oko 270 kilometara jugoistočno od glavnog grada Praga, dostizao je brzinu vetra iznad 331 km/h, kako je izvjavio meteorolog češke televizije.

U pitanju je najjači tornado u modernoj istoriji ove centralno-evropske nacije, ali i prvi nakon 2018. godine.

Osim okruga Hodonin, tornado i grad veličine teniskih lopti pogodili su i Mikulov i Breclav, u kojem je ekstremno vreme uništilo dom penzionera i lokalni zoološki vrt. Još pet manjih gradova pretrpeli su ogromnu štetu, a gradonačelnik jednog od pomenutih, grada Hraski, izjavio je da je „praktično pola grada sravnjeno sa zemljom“.

Zdici.info