U petak i za dane vikenda oblačno

Info

Detaljnu vremensku prognozu za naredna tri dana donosi nam kolega Duško Mrkonjić.

Pred nama je period oblačnog vremena uz kraće sunčane intervale, dok se nešto više sunca očekuje na višim planinama. Tokom ranijih jutarnjih sati, u petak i subotu slab mraz u brdsko-planinskim krajeva, a tokom nedjelje slab u nižim, dok se izraženiji očekuje u brdsko-planiskim oblastima.

Tokom jutra, magla ili niska starusna oblačnost na sjevernoj polovini ZDK i uz rijeke i po kotlinama u ostalim djelovima kantona, uz moguća duža zadržavanja.

U Zavidovića, u jutarnjim satima magla ili niska stratusna oblačnost, naročito uz riječne tokove i po brdskim kotlinama. Također, treba napomenuti da se očekuju duža zadražavanja magle i niske stratiformne naoblake tokom dana u narednom periodu, naročito na sjevernim dijelovima općine.

Tokom kasnijih sati, oblačno uz kraće sunčane intervale, uz više sunčanih sati na južnim padanima općine.
Što se tiče oborina na tlu ZDK i samin Zavidovića, njih će biti i to jako malo, uglavnom tokom večeri sa subote na nedjelju i ujutro na nedjelju, te se u nižim krajevima očekuje slaba kiša, koja će mjestimice prelaziti u susnježicu, dok se na planinama očekuje susnježica i snijeg.

Najniže vrijednosti temperature vazduha od -1◦C do 3◦C, u Zavidovićima od 0◦C, na planinama do -3◦C.U nedjelju minimalne vrijednosti temperature vazduha u čitavom kantonu biće ispod 0◦C, te će se minimalne vrijednosti temperature vazduha kretati u intervalu od -3◦C do oko 0◦C, na planinama do -4◦C.

Najviša dnevna vrijednost temperature vazduha do 11◦C u južnim dijelovima kantona, dok će na sjevernoj polovini kantona živa u termometru podizati se do sedmog podeoka, u Zavidovićima do 6◦C, na planinama do 5◦C.
U nedjelju osjetno hladnije te će najviša dnevna vrijednost temperature vazduha u čitavoj kantonu biti oko 5◦C, u Zavidovićima oko 2◦C, na planinama do oko 0◦C.

Biometeorološka prognoza u narednom periodu biće nepovoljna, naročito za meteoropate, te plućne bolesnike, zbog mogućeg dužeg zadržavanja magle.

Izvorni Članak: www.facebook.com