U parku ispred JU „Centra za kulturu“ postavljeno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima jedinice Armije RBiH „Crni labudovi“

Zabava

Udruženje „Crni labudovi“ prije dvije godine podnijelo je inicijativu za podizanje spomenika stradalim pripadnicima ove jednice, s obzirom na njihovo značajno učešće u oslobađanju naše domovine na području ove Općine.

Ovo udruženje osnovano je kako bi se sačuvalo sjećanje na ratni put, ali i kako bi u miru vodili brigu o porodicama svojih saboraca koji su poginuli i umrli. Na teritoriji općine Zavidovići poginulo je 13 pripadnika jedinice „Crni labudovi“ od kojih su dvojica iz Zavidovića.

Na atraktivnoj lokaciji u parku ispred JU „Centra za kulturu“ Zavidovići postavljen je spomenik šehidima i poginulim borcima, kako bi se održalo sjećanje na njihovo junaštvo, obzirom da su dali živote za odbranu Bosnu i Hercegovinu.
Predsjednik UB „Crni labudovi“ Avdo Subašić zahvalio se Općinskom načelniku Hašimu Mujanović na dosadašnjoj saradnji i lokaciji koja je dodijeljena za postavljanje spomen-obilježja.

Općinski načelnik mr. sci. Hašim Mujanović rekao je da će Općina Zavidovići uvijek podržavati rad boračkih udruženja i pomoći u realizaciji njihovih projekata. Ovakvi objekti, kao centralno spomen-obilježje koje grade, trebaju da ostaju trajno kao podsjetnik, prenoseći historiju i priču o onome šta se ovdje dešavalo, kako se branila i odbranila Bosna i Hercegovina.

Svečano otvorenje spomen-obilježja poginulim borcima i šehidima planirano je na Dan općine Zavidovići. U parku ispred JU „Centra za kulturu“ Zavidovići postavljeno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima jedinice Armije RBiH „Crni labudovi“

Izvorni Članak: www.zavidovici.ba