U novoizgrađenoj džamiji u Stipovićima danas obavljena prva džuma

Dešavanja

U novoizgrađenoj džamiji u Stipovićima kod Zavidovića danas je obavljen prvi džuma-namaz. 

Džamija je dio kompleksa islamskog centra koje pripada džematu Donji Gostović, a čija je izgradnja počela prije nešto više od godinu dana.

Većinu radova su finansirali donatori iz Kuvajta, izgradnja centra po planiranom projektu je u većoj mjeri završena, a preostali su još radovi na pratećim objektima koji su u završnoj fazi.

Zbog trenutne epidemiološke situacije i činjenice da centar još nije kompletno završen, svečano otvaranje kompleksa će biti organizovano kada se steknu odgovarajući uslovi za to, ali novoizgrađena džamija od danas zvanično počinje da služi svojoj svrsi.

Prvu džumu je predvodio muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, a osim njega bili su prisutni i drugi predstavnici Islamske zajednice.

Ovaj džemat u sebi sadrži preko šest stotina domaćinstava, što ga čini džematom prve kategorije. Prije nego što je napravljen ovaj objekat, ovaj džemat je imao dva mesdžida koji su na ovim prostorima egzistirali 41 godinu i služili svojoj svrsi“, kazao nam je imam džemata Donji Gostović Muaz ef. Bošnjaković, te dodao:

Ovim putem se želim zahvaliti svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u izgradnji ovog projekta. Prije svega mislim na donatore iz prijateljske nam države Kuvajt, našoj braći i sestrama sa tih prostora.

Zdici.info