U nedjelju nastupa Nova 1443. hidžretska godina

Život

Hidžra je preseljenje Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu, koje se dogodilo 622. godine po Isau a.s. Za muslimane je hidžra jedan od najznačajnijih datuma u povijesti ne samo islama, nego i povijesti čovječanstva.

Građani Medine ponudili su utočište Muhammedu a.s. i muslimanima, koji su napustili svoj rodni grad. Njihova nova domovina je Medina u kojoj su, izgradili novo društvo i novu civilizaciju na temeljima Kur'ana, i ni jedan musliman i muslimanka nemaju pravo da izostanu i ne učestvuju u tom veličanstvenom poduhvatu.

Hidžra je bila veličanstven poduhvat koji je bio prekretnica u povijesti ljudskog roda, početak novog doba u znaku oslobađanja od okova neznanja, neznaboštva, ropstva, zuluma i nemorala. Zato nema mjesta povlačenju, lijenosti, niti pukom govoru i teoretiziranju bez istinskih djela, žrtve i odricanja.

U nedjelju s zalaskom sunca (akšamom) nastupa nova hidžretska 1443. godina. U ime Medžlisa islamske zajednice Zavidovići i svoje, svim muslimanima želim sretnu, berićetnu i godinu koja će nam donijeti mnogo dobra.

Molim Milostivog da nama, našoj djeci, porodicama i društvu u cjelini produbi svijest o važnosti upućenosti jednih na druge i da sloga, saradnja i ljubav bude ono sto nas krasi. Amin

Izet ef. Čamdžić, gl. imam MIZ Zavidovići

Zdici.info