U FBiH nestašica seruma koji se koristi nakon ugriza zmije

Život

Smuk je najveća bosanskohercegovačka zmija. Smuk je neotrovna zmija

Boravak u prirodi u ljetno vrijeme zahtjeva povećan oprez zbog mogućnosti ugriza zmije otrovnice radi čega je nužan pojačan oprez, posebno zbog nestašice antiviperinog seruma, upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona Andrea Jurić.

Navela je kako se, prema njenim informacijama, serum ne može nabaviti nigdje na području Federacije BiH i da, inače, nije dostupan u velikim količinama na tržištu.

– Mi smo imali svoje zalihe od nekih desetak doza. Međutim, istekao im je rok trajanja. Sada tražimo načine da dođemo do seruma – kazala je Jurić.

Dodala je kako su za nabavku antiviperinih seruma prvenstveno zaduženi domovi zdravlja.

– Međutim, kad nam Federalni zavod za javno zdravstvo uspije dostaviti određeni broj bočica antiviperinog seruma, mi ga odmah proslijedimo na domove zdravlja – naglasila je Jurić.

Kad je u pitanju vakcinisanje na području tog kantona, Jurić ističe kako je promocija imunizacije proces koji i dalje traje.Naglasila je kako Zavod planira šest radionica za zdravstvene radnike vezano za sve informacije o vakcinisanju protiv koronavirusa, a da je prije toga odrađeno nekoliko radionica s nastavnim osobljem u osnovnim i srednjim školama na području kantona.

– Mi nemamo zastoja u procesu imunizacije. Trenutno nemamo veliki broj doza i sve što stigne brzo se potroši. Kad dođu veće količine doza vakcina, tada će doći na kušnju cijeli naš sistem i vidjeti ćemo možemo li tu vakcinu zapravo plasirati do krajnjih korisnika. Moram naglasiti da za sada nemamo većih problema – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Pohvalila je i dobru saradnju sa kantonalnim Crvenim križem.

– Skupa s njima radimo na plakatima za promociju imunizacije. Plakati su iznimno informativni i sadrže brojeve telefona na koje se svi zainteresirani mogu najaviti za vakcinisanje. Pozivom na taj broj ljudi mogu dobiti sve informacije vezane za vakcinisanje. Proces izrade plakata je već započeo te će biti distribuirani na području cijelog kantona. To je jedna pomoć Crvenog križa na kojoj smo izrazito zahvalni – zaključila je Jurić.

Zdici.info