U Dom naroda FBiH imenovano 55 delegata, nedostaju još tri Srbina

Dešavanja

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu provela je drugi krug posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

U prvom krugu posrednih izbora od 58 potrebnih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH mandati su dodijeljeni za njih 50, a danas je dodijeljeno  još pet delegatskih mandata.

Tako je nedostajući delegat iz reda bošnjačkog naroda koji je trebao biti izabran u Zapadnohercegovačkom kantonu, a nije jer nema izabranih Bošnjaka u toj kantonalnoj skupštini, danas imenovan iz BPK, a on je Senad Čeljo.

U Klubu Srba nakon prvog kruga nedostajalo je pet delegata, kojih nije bilo ili nikako ili u nedovoljnom broju u Zapadnohercegovačkom, Kantonu Sarajevo, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu.

Danas su imenovana dva i to Velimir Tanović iz BPK-a, i Drago Puzigaća iz Livanjskog kantona.  Nakon drugog kruga posrednih izbora, CIK će odlučiti na koji način će popuniti u trećem klubu broj još tri nedostajuća delegata u Klubu Srba.

U Klubu ostalih od potrebnih sedam, nakon prvog kruga, nedostajala su dva delegata, jer u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, gdje je trebao biti izabran po jedan delegat koji se izjašnjava kao ostali, među izabranima nije bilo takvih, a danas su u Klub Ostalih imenovani Sead Tatarin iz BPK-a i Aner Žuljević iz HNK.

S obzirom na žalbene rokove na današnju odluku CIK-a, koji traju dva dana, očekuje se da će drugi krug posrednih izbora biti potvrđen najranije do četvrtka ove sedmice. To znači da bi konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH mogla biti sazvana ili u četvrtak ili u petak ove sedmice.

Inače, klubovi konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH broje po 17 delegata, a Klub ostalih sedam delegata.

U nastavku podsjećamo na imena izabranih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH u prvom krugu posrednih izbora:

Klub Bošnjaka

SDA: Elvedin Mušanović, Aljoša Čampara, Hadis Jusić, Fahrudin Skopljak, Jasmin Duvnjak, Alisa Hajdarović, Nijaz Musić i Jasenko Tufekčić

SDP: Samir Suljević, Dževad Hadžić i Jasminko Kapić

SBB: Senad Ahmetović i Zvonko Marić

A-SDA: Hajrudin Halilović i Ramo Isak

PDA: Senad Alić

Klub Hrvata

HDZ: Ilija Ilić, Marko Saraf, Zdenka Džambas, Ilija Nakić, Ivo Tadić, Tomislav Martinović, Damir Džeba, Iva Raguž, Marija Iličić, Zdravko Bešlić, Tomislav Mandić, Ivan Ivić i Stipan Šarac

Naša stranka: Damir Marjanović

Laburistička stranka: Anel Šahinović

Demokratska fronta: Boris Krešić

Goraždanska priča: Edim Fejzić

Klub Srba

SDP: Ljubinka Anastasijević, Igor Stojanović, Slađan Ilić, Žarko Vujović, Mladen Simić i Vesna Saradžić

SDA: Smiljana Viteškić

Liberalna stranka: Daliborka Milović

SNSD: Goran Broćeta, Dragana Damjanović i Drago Puzigaća

SNS: Duško Radun

Klub ostalih

SDP: Segmedina Srna-Bajramović

Naša stranka: Vibor Handžić i Mirela Trepanić

Laburistička stranka: Rasim Kantarević

Demokratska fronta: Sandra Imširović

Nakon drugog kruga posrednih izbora, CIK će odlučiti na koji način će popuniti u trećem klubu broj još tri nedostajuća delegata u Klubu Srba. Nakon drugog kruga posrednih izbora, CIK će odlučiti na koji način će popuniti u trećem klubu broj još tri nedostajuća delegata u Klubu Srba.

Izvorni Članak: avaz.ba