U Doboju održana seminar za srednjoškolce pod nazivom ''Art Puzzle''

Zabava

U periodu od 22.04. do 24.04.2019. u Doboju je održan seminar pod nazivom “Art Puzzle“. Seminar je okupio 35 srednjoškolca iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Učesnici su imali priliku edukovati se o 6 vrsta umjetnosti direktno od svojih vršnjaka – trenera.

Po prvi put su se susreli sa nekim radionicama poput origamija ili stripa. Pored umjetnosti održane su radionice o javnom nastupu, fundraisingu i Instagram marketingu. Treći dan edukacije učesnici seminara su iz Doboja premjestili u Gračanicu, gdje su članovi lokalnog tima Gračanica sa radošću i mnogo motivacije dočekali učesnike i realizovali preostale radionice. Među srednjoškolcima koji su učestvovali lokalni tim je predstavljala Belma Merdanović kao koordinatorica Zavidovića.

Veliki broj prijava mladih je dokaz da su mladi u Bosni i Hercegovini zainteresovani za umjetnost. Sve vrste umjetnosti smo poput puzle spojili u tri dana a svaki učesnik je bio jedan dio te puzle bez koje ona ne bi bila potpuna. Drago mi je da mladi još uvijek cijene i znaju važnost umjetnosti i što će im svo znanje stečeno u Doboju i Gračanici pomoći u daljem radu u njihovim lokalnim zajednicama.
Osvrt Stevana Josipovića, trener na seminaru i koordinator lokalnog tima Šamac “Bila mi je izuzetna čast što sam imao priliku edukovati srednjoškolce o stvarima koje sam i sam naučio od srednjoškolaca. Rad sam mladima mi je pokazalo koliku snagu, volju i želju oni imaju da stvaraju mirno i sigurno okruženje koje će svima nuditi prilike. To mi je pokazao i seminar “Art Puzzles” koji se bavio temama vezanim za umjetnost i za druge stvari za koje srednjoškolaci smatraju da su važne, te da se danas ne obrađuju dovoljno”.

Kratak komentar koordinatorice Merdanović Belme tokom završetka ovog projekta.

“Spoznali smo manjak kulturnih dešavanja kao problem ne samo u našem gradu nego i u drugim gradovima BiH. Mladi nisu dovoljno upućeni u umjetnost i nemaju dovoljno prilika da se umjetnički iskažu. Još jedan problem koji moram istaći jeste nekontrolisano korištenje mobilnih uređaja koji mladima oduzimaju dosta vremena. Članovi lokalnog tima Doboj odlučili su da organizuju trodnevni seminar na kojem će se sastati srednjoškolci iz različitih gradova sa istim ciljem: “Podići svijest o umjetnosti na viši nivo.” Drago mi je što sam bila član tog projekta, te se nadam da će u budućnosti mladi, imati još prilika da spoznaju određene probleme u Bosni i Hercrgovini.

Zdici.info