U Centru za kulturu večeras predstava "Medvjed"

Zabava

Večeras će na daskama Centra za kulturu u Zavidovićima u 19 sati biti izvedena predstava “Medvjed” u kojoj igraju studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Predstavu između ostalih igra i Zavidovićanin Ifran Ribić koji će nakon pet godina ponovo igrati u Zavidovićima.

–  Od upisa na Akademiju, gotovo da nisam radio niti jedan projekat u svom gradu. Tako me nekako život odveo u tom pravcu, da sam školovanje i karijeru nastavio graditi u Sarajevu. U posljednje vrijeme, moram biti iskren, rijetko dođem u Zavidoviće, jer mi obaveze to ne dozvoljavaju. Međutim, uvijek se rado vratim i iznova se probudi novo osjećanje i ono nešto najljepše, a to je ljubav prema rodnom mjestu. Zaista se osjećam uzbuđeno, imam dodatnu neku dozu odgovornosti jer ovo je prvi put da nakon upisa na Akademiju, igram predstavu u Zavidovićima.  Ovom prilikom, želim se zahvaliti direktoru Sanelu Jalmanoviću, jer ono što radi sa cijelom ekipom Centra za kulturu, zaista je vrijedno pažnje i dubokog naklona. Svoje drage sugrađane pozivam na predstavu Medvjed, te vjerujem da će izaći puni nove energije i ljubavi. Kako je i sam Čehov nazvao, ovo je šaljiva igra u jednom činu, naizgled jedna sasvim obična priča, koja se ipak kruniše lijepom ljubavnom vezom. Predstava traje 40 minuta, za neke će možda biti kratko, ali za jednu šaljivu igru, vjerujem da će svima biti prava poslastica, kazao nam je Irfan.

“Medvjed”

Tvrdoglavost je nerijetko prvi korak prema gluposti u koju tako često srljaju baš ponosni i inače mudri ljudi. Jedan nepodmireni dug, jedan neodržan dvoboj i puno riječi rečenih u strasnom prepiranju ipak neće omesti ljubav koja se rodila između dvoje nespretnih, ponosnih i tvrdoglavih ljudi.

Ovo je komedija u jednom činu. Savremen pristup djelu koji oživljavanjem nekadašnjih karaktera i problema, prepoznatljivih i danas, obrađuje univerzalnu tematiku. Uz dvoje glavnih likova, pojavljuje se i lik sluge, koji kao i obično nedužno strada, bivajući šikaniran kao treća, suvišna osoba.

Predstavu igraju Darja Badnjević, Admir Šehović i Irfan Ribić, mentor Jasna Žalica.

 

E. F./Zdici.info