Tvoj glas je bitan. Iskoristi svoje pravo, glasaj!

Dešavanja

Danas se u Bosni i Hercegovini održavaju Lokalni izbori 2020. godine. Ukupno je u BiH formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 mobilnih timova (to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19 mobilni timovi, o čemu će CIK BiH imati informaciju nakon izbora).

U ovom trenutku, prema informacija sa kojima raspolaže Centralna izborna komisija BiH nekoliko biračkih mjesta u BiH nije otvoreno iz tehničkih problema i ta biračka mjesta će produžiti svoj rad za period kašnjenja. Odziv birača do 11.00 sati saopćit će CIK na press konferenciji u 12:00 sati.

Polovina mladih ne izlazi na izbore, dok se polovina onih koji glasaju vodi izborom svojih roditelja i prijatelja – bez vlastitog stava. Nemar nadležnih prema njima ipak osjete svi, dok je više od 60% mladih nezaposleno, a stotine hiljada njih napustilo je našu zemlju.

Glasam jer vjerujem u bolju budućnost mladih, glasam jer želim ostati u BiH, glasam jer želim sama da odlučim o svojoj budućnosti – samo su neke od poruka mladih koji su se pridružili kampanji “Tvoj glas je bitan”.

Na općim izborima 2018. godine skoro polovina građana nije iskoristila svoje biračko pravo. Među njima je i veliki broj mladih. Mladi čine 21% ukupnog biračkog tijela i imaju veliki potencijal da utiču na politički kurs naše zemlje.Svijest je nešto što se vremenom mijenja i što je teško promijeniti. Nastojat ćemo da nekako razvijamo svijest građana da je njihov glas bitan za promjenu i boljitak svih nas.

U infografici predstavljamo listu kandidata za Općinskog načelnika i listu stranaka za Općinsko vijeće.
Od 19 sati čitatelji mogu pratiti na portalu, LIVE Izborne rezultate Lokalnih izbora 2020.

Zdici.info