Sve opozicione stranke odbile poziv Trojke za sutrašnji sastanak, Dodik smatra da je to "nepotrebno sijelo"

Dešavanja

Stranke Trojke (SDP, NiP, NS) prije nekoliko dana uputile su poziv svim parlamentarnim strankama na državnom nivou za sastanak na temu izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura.
Sve opozicione stranke, iz oba entiteta, su odbile pozive.
U SDA, DF-u, SBiH, NES-u, SDS-u, PDP-u i Listi za pravdu i red ne smatraju da bi ovakav sastanak mogao izroditi išta kvalitetno i da bi se nešto promijenilo te s njihovih adresa je odaslana poruka da vladajuća koalicija (Trojka, SNSD i HDZ) sama mora preuzeti odgovornost i građanima otvoreno reći šta su se dogovorili.

Za stolom iz entiteta FBiH, kako sada stvari stoje, sjedit će samo organizatori sastanka iz stranaka vladajuće Trojke i partnerski HDZ, dok iz opozicije niko ne planira doći. Što se tiče stranaka iz entiteta RS, vladajuće partije će poslati svoje predstavnike iz kurtoazije, ali predsjednici neće doći.

Prema tome, čini se da je sutrašnji sastanak već osuđen na propast s obzirom da će se na njemu naći predstavnici stranaka koje su na vlasti i imaju određene dogovore, poput onog sa Dodikovog imanja koji je održan pretprošlog četvrtka.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik neće doći na sastanak, ali će poslati predstavnika, iako smatra da je sastanak trivijalan.

“Mislim da će to biti nepotrebno sijelo i gubitak vremena. Pogotovo što je format za takav sastanak podrazumijevao i druge partije koje nisu dio vlasti na nivou BiH i da one masovno otkazuju učešće”, naveo je Dodik.

Kada je riječ o strankama iz entiteta RS – SNSD, DEMOS i Ujedinjena Srpska odredili su predstavnike, dok se SDS, PDP i Vukanovićeva Lista neće odazvati na poziv.

Lider DEMOS-a Nedeljko Čubrilović će također, kao dio vladajuće strukture, poslati svog predstavnika, ali lično neće prisustvovati.

“Naravno da, razgovarati o ustavnim promjenama na način ‘ajte da pričamo’ je neozbiljno, a pogotovo što u funkciji takvih sastanaka mora bude ozbiljnija priprema”, istakao je Čubrilović.

Predsjednik opozicionog PDP-a Branislav Borenović smatra da bi odlazak na ovaj sastanak bio nepotreban.

“Јa pozivam da nam stranke vladajuće koalicije SNSD-a, HDZ-a i Trojke dostave dostave konretne zakonske materijale šta su to dogovorili, o čemu su razgovarali, šta je konkretno sadržaj tih njihovih dogovora sa sijela koja su održavali u prethodnim danima da bismo znali o čemu se tu konkretno radi.”

Nebojša Vukanović smatra da je sastanak obična farsa u režiji Trojke, SNSD-a i HDZ-a i da je neozbiljan jer nema niti radnog dokumenta, a organizatori bi da razgovaraju o izmjenama Ustava. Zamjerio im je i jer se sastaju privatno po kaana i privatnim kućama gdje raspodjeljuju 100 miliona od javnih nabavki i budžeta.

Iz SDA su poručili da je sam “poziv i suštinski i formalno diletantski, čak nije ni potpisan od predsjednika SDP-a, NIP-a i NS, a očekivanje da svi akteri u roku dva-tri dana dostave svoje prijedloge pokazuje zabrinjavajuću neozbiljnost s kojom Trojka pristupa tako važnim pitanjima kao što je ustavna reforma.”

Sastanak je zakazan za ponedjeljak u 13 sati, a nakon brojnih odbijenica pitanje je da li će biti održan i u kojem formatu s obzirom da i polovina oni koji su potvrdili dolazak ne planiraju razgovarati o izmjenama Ustava BiH.

Treba istaći da je tema izmjena Izbornog zakona ponovo vraćena u fokus prije dvije sedmice kada je u Bakincima kod Laktaša održan sastanak o nekoliko važnih tema. Formalnog i potpisanog dokumenta i dogovora nema, ali je u javnost procurilo nekoliko verzija o temama koje su u fokusu.

Izvorni Članak: www.klix.ba