Strani vari su ponovo sa nama u Zavidovićima

Dešavanja

Od 23.07.(nedjelja) u 17h počinje druženje u Parku prijateljstva-Herc u Bajvatima. Ako ste imali želju naučiti žonglirati ovo je odlična prilika za vas, jer ekipa Strani varija sprema školu žongliranja za vas. Ako ipak volite face paint i želite da baš kao vaš omiljeni lik iz crtića, ovdje čak i to možete. A pored svega toga očekuje vas još mnogo igara koje se spremaju samo za vas.

Smijeh i zabava su zagarantovani, vaše je samo da nam se pridružite 23.07. u Bajvatima; 24.07. u Dubravici(18h); 25.07. se družimo u SRC Krivaja(18h); a posljednji dan 27.07.(18h) zabava vas očekuje u parku Kulturno sportskog centra. Važno je napomenuti da dobna granica ne postoji jer svi zaslužuju dobru zabavu i smijeh i svi ste dobro došli.

U nastavku pročitajte kako su nastali Strani vari i čime se zapravo bave:

Projekt Strani Vari nastao je u zimu 2003. godine iz susreta grupe mladih Italijana koji su zahvaljujući partnerstvu između Ureda za mir Albe (CN), Arci of Cremona i LDA (Ambasade lokalne demokratije) Zavidovića (Srednja Bosna), došli u kontakt sa bosanskohercegovačkom stvarnošću i odlučili da predlože na ljetnom gradu socijalna pitanja vezana za Zavidoviće i interkulturne aktivnosti, solidarnost, umjetnost, ekologija i poštovanje okoliša.

Postavši udruženje 2007. godine, Strani Vari radi zajedno sa ADL-om (Ambasadom lokalne demokratije) nastalom spontanom inicijativom grupe pacifista okupljenih u Brescian Coordination of Solidarity Initiatives koja je 1992. godine počela da sprovodi operacije pomoći i humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u isto vreme i nadomještala civilno stanovništvo u korist Italije.

Od 2005. godine centralna je i uloga djece Zavidovića koja su se formirala u udruženju „Ceker“, referentna tačka za mlade i građane koji tokom cijele godine organiziraju kulturno-rekreativne edukativne događaje.

Aktivnosti projekta Strani vari svake godine uključuju oko 600 djece i 30 italijanskih i bosanskih zabavljača.

Zdici.info