Šta je "ekranizam" i kako ga prepoznati kod mališana

Život

Novi uslovi života promijenili su svakodnevicu, pa zbog pandemije većina ljudi provodi više vremena u svojim domovima uz ekrane pametnih telefona, računara i televizora. Međutim, to nije dobro naročito za djecu u ranoj životnoj dobi.

U posljednjoj deceniji u psihoterapijskoj terminologiji pojavljuje se novi izraz tzv. “ekranizam”, koji se veže za negativan utjecaj ekrana na mozak, naročito kod mališana. Gledanje ekrana direktno ili indirektno povezano s neurokognitivnim razvojem djece.

Ukoliko vaše dijete ne prihvata saradnju i odbija prestati koristiti mobitel i druge vidove tehnologije to je zasigurno alarm i prvi simptom pojave ovog stanja kod mališana.

Također, jedan od znakova da vaše dijete previše koristi tehnologiju jeste odsutnost i slaba koncentracija na određene aktivnosti. Djeca se također prebacuju s jedne aktivnosti na drugu, prethodno ne završivši započetu.

“Ekranizam” vrlo često može prerasti i u socijalni poremećaj, s obzirom da djeca zbog prekomjerne upotrebe tehnologije odbijaju interacijiju s okolinom.

Pravovremeno djelovanje vrlo je važno da bi dijete imalo pravilan rast i razvoj. Važno je da roditelji na vrijeme primjete promjene na djetetu te da potraže pomoć.

Terapijski proces

Neurofeedback je naučna metoda koja pomoću medicinskog aparata koristi snagu savremene tehnologije kako bi uhvatio i analizirao aktivnosti moždanih valova pacijenta i pretvorio ih u korisne informacije o tome kako mozak funkcionira.
Neurološka disregulacija se događa kada mozak koristi krive moždane valove, u krivo vrijeme, za krivi zadatak.

Neurofeedback trening odvija se tako što prvobitno postavite pasivnog senzora na određeno mjesto na tjemenu, pri čemu senzor registruju električno izbijanje na površini kože.

Individualne potrebe i ciljevi terapije određuju način i sadržaj treninga. Također, način se može mijenjati iz susreta u susret u skladu s potrebama i postignutim rezultatima. Putem ovog treninga poboljšavate sposobnost upravljanja moždanim valovima s ciljem postizanja željenog rezultata. Jedan od bitnih ciljeva neurofeedback treninga je ostvarivanje bolje fokusiranosti i opuštenosti.

Tokom treninga pacijenti treniraju reguliranje određenih EEG parametara mjerenih na površini glave putem elektroda koje služe kao vanjski senzori.

Istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) potvrdila su da je ekran jedan od uzroka autizma.

Izvorni Članak: www.klix.ba